Doronicum op zandgrond.
Doronicum op zandgrond. (Foto: aangeleverd)

Bodem, meer dan je denkt

Ik meldde het al eerder, de bodem vormt de basis. Weet u op wat voor grond u leeft? Is het zand, klei, veen of een mengsel? Dit heeft veel invloed op de planten die in uw tuin goed floreren. Een simpele test is: wat aarde op verschillende plaatsen uit de tuin te nemen. In een pot doen en water toevoegen, even omschudden. Na een uurtje ziet u dat de lagen uiteenvallen. Zand is grof en zwaar dat zakt als eerste, dan volgen de kleinere kleideeltjes en tenslotte het organisch materiaal. De bijvoorbeeld een dikke klei of puinlaag in de ondergrond, dit verstoort de waterhuishouding. De wortels functioneren op termijn niet meer en de boom, struik of heester sterft af.

Weer en slakken

Het afgelopen natte en koude voorjaar gaf een flinke boost aan de bodem, grondwaterpeil is terug op het niveau van voor de zomer lezen we. Dat is heel mooi, nu zorgen dat we dat water ook vasthouden in de tuin. Dat kun je op veel manieren doen. Het afdekken van de grond met droog fijngeknipt materiaal is er één, dicht aanplanten een andere. Alle planten schieten de grond uit en bloeien dit jaar wat later. Met al het vocht komen ook de slakken met de warmere temperatuur nu flink mee-eten. De meeste tuinliefhebbers hebben een weinig liefdevolle verhouding met hen. Ik zou graag kippen hebben om ze weg te eten. Maar ik ben de enige thuis met deze wens, dat wordt hem dus niet. Mijn kikkers kunnen de grote slakken in elk geval niet bijhouden, of ze vinden ze gewoon niet lekker. En zijn avonden van 40 slakken op een plant geweest. Je hoort ze bij wijze van spreken eten dan. De meeste slakken verhuis ik, net als de mieren. Op de composthoop vind ik ze wel nuttig, net als voor het opruimen van poep, dat doen ze goed.

In de natuur is het prille groen nu bijna overal verschenen, het frisse groen en de mooie vogelzang maken het wandelen in het bos tot een heerlijke tijdsbesteding. In de meidoorns komen eindelijk alle rupsjes tot ontwikkeling, broodnodig als voedsel voor de rupsen. Tot volgende week.

Viridis