Kinderburgemeester Jayden de Vries nam de ambtsketen over.
Kinderburgemeester Jayden de Vries nam de ambtsketen over. (Foto: gemeente Heiloo)

Ambtsketen afgelegd, de finale voor Hans Romeyn

HEILOO - Het was, net als alles dit jaar, een gebeurtenis in een kleine setting. “De Cultuurkoepel zou bomvol zijn geweest”. Zo begon spreekstalmeester René van Splunteren maandagavond 31 mei aan de formaliteit die het succesvolle burgemeesterschap van Hans Romeyn afrondend zou bezegelen: de afscheidswoorden en uiteindelijk het afleggen van de ambtsketen.

DOOR: ED BAUSCH

Nu voltrok een mooi ritueel zich voor het oog van een selectief gezelschap uit bestuurlijke kringen, van instellingen, van familie. Het is ook terug te zien op de site van de gemeente.

Manchetknopen, voetbalshirtje en Bintangssingletje

“De Koning verleent eervol ontslag, per 1 juni”. Zo gaat het dan. “Eervol is het in dit geval zeker voor de langstzittende burgemeester in Heiloo sinds de Tweede Wereldoorlog. Als je plezier uitstraalt in je werk en je gunt anderen ook veel, dan krijg je veel terug.”

Dat waren de woorden van Arthur van Dijk, de Commissaris van de Koning en zijn cadeau was een set manchetknopen namens het Provinciebestuur. Plaatsvervangend burgemeester Emile Roemer van Alkmaar en voorzitter van de Veiligheidsregio roemde de manier waarop Romeyn hem had bijgepraat voor zijn rol, nadat Alkmaars voormalige burgervader Piet Bruinooge zijn werk vorige zomer had beëindigd. Hij roemde ook Romeyn’s hart voor iedereen in de lokale samenleving. Een exclusief Telstar-shirt en, hoe symbolisch, een oud singletje van The Bintangs ‘Let me pass’ waren zijn persoonlijke cadeautjes.

Lof voor partner, vlag en boks

Buch-collegaburgemeester Toon Mans van Castricum memoreerde hoe je op dit niveau alleen goed uit de verf kunt komen als je partner achter je staat. Hij was niet de enige die Els Romeyn een bloemenhulde bracht. Maar net als Roemer onderschreef Mans de betekenis van Hans Romeyn voor het belang van de regio Alkmaar. “Je kunt hier absoluut niet zonder elkaar.” Tymen Valkering zat destijds in de vertrouwenscommissie die Hans Romeyn in 2005 voordroeg als burgemeester. Nu was hij de voorzitter van de vertrouwenscommissie om een opvolger voor te dragen. “Toen dachten we: die moeten we hebben. En het mooie is dat de profielschets voor je opvolger jou eigenlijk op het lijf is geschreven.” Met een citaat van de Romeinse schrijver Plinius ‘En met veel inspanning heeft hij deze rust verdiend’ en de overhandiging van twee cartoons zwaaide hij de burgemeester uit. Maar niet nadat hij hem namens de gemeente het eerste exemplaar had aangeboden van de eerste officiële vlag voor Heiloo, met het wapen uit 1816. Wethouder Rob Opdam, en nu voor vijf weken interim-burgemeester, zei: Wij keken altijd uit naar de Collegevergaderingen, dat zie je nog wel eens anders. Een stoere ‘coronaboks’ mocht Romeyn voor die warme kameraadschap van de wethouder ontvangen.

Dank en soms de wet een beetje oprekken

Hans Romeyn besefte in zijn vlot en makkelijk uitgesproken dankwoord dat door die vlag zijn naam echt aan Heiloo verbonden zal blijven. “Dankbaar ben ik dat iedereen mij de ruimte gaf uw burgemeester te zijn. Dankbaar dat ik werd aangenomen, nog dankbaarder voor de twee herbenoemingen. Hij prees de Provincie, ook voorganger Van Dijk’s voorganger Johan Remkes: “Wij burgemeesters kunnen er altijd goed met onze vragen terecht.” Hij loofde de vrije pers. “Maar van een rondje over de markt steek je ook veel op.” Hij dankte zijn vrouw en kinderen voor de onverdeelde steun tijdens al die jaren en riep iedereen op om te doneren voor het mogelijk maken van The Spot, het jongerenproject in sportpark het Vennewater. “Als burgemeester moet je je aan de wet houden. Soms dacht ik dat ik die een beetje moest oprekken, zoals het pleiten voor het Kinderpardon.” Misschien vonden de Heilooërs dat stilletjes wel mooi aan hun burgemeester, die zeker oog en oor had voor wat kwetsbaar is.

Kinderburgemeester Jayden de Vries nam de ambtsketen over en die ging vervolgens om de brede schouders van wethouder Opdam. Vanaf 8 juli zal een dame de keten gaan dragen. "Een keten waarvan een ringetje stuk is”, zei Hans Romeyn. "Dat heb ik maar zo gelaten. Niet alles kan perfect zijn in het leven.” Een leven dat Hans en Els gaan voortzetten in Heiloo, "het dorp, waar iedereen zo goed zichzelf kan zijn.” Dat waren de slotwoorden van nu ex-burgemeester Hans Romeyn na een hele episode.

Die ging vervolgens om de brede schouders van wethouder Opdam
Afbeelding