Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Afspraken BUCH gemeenten, Centrale Huurderskoepel en Kennemer Wonen

Algemeen

BUCH - Concrete afspraken over sociale woningbouw, betaalbaarheid, duurzaamheid en samenwerking rond zorg, welzijn en leefbaarheid, dat is te lezen in het Jaarplan 2022. Woningcorporatie Kennemer Wonen, de BUCH gemeenten en de Centrale Huurderskoepel hebben dit ondertekend.

De gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo, de Centrale Huurderskoepel en Kennemer Wonen maken elk jaar met elkaar concrete jaarafspraken over wat zij willen bereiken. In het Jaarplan 2022, dat onlangs is ondertekend door alle partijen, is te zien waarmee de partijen aan de slag gaan. 

Alle partijen onderkennen dat het bouwen van voldoende sociale huurwoningen belangrijk is. Komend jaar worden deze woningen helaas nog niet opgeleverd. Wel staan er voor de komende jaren een behoorlijk aantal sociale huurwoningen in de planning. Kennemer Wonen heeft  samen met de gemeenten een woningmarktonderzoek uitgevoerd en heeft in samenwerking met de huurderskoepel een woonlastenonderzoek gehouden. 

De gemeenten spannen zich in voor voldoende locaties voor sociale woningbouw, ook voor de langere termijn. Gemeenten en Kennemer Wonen verkennen samen de mogelijkheden om nieuwbouw te versnellen en eventuele knelpunten weg te nemen.

Bij elkaar bieden deze voor de komende jaren voldoende mogelijkheden voor sociale huurwoningen. Kennemer wonen wil de komende jaren 250 tot 300 sociale huurwoningen bouwen. In Heiloo willen Kennemer Wonen en de gemeente de mogelijkheden onderzoeken van het versnellen van nieuwbouw voor sociale huur. Dit is extra belangrijk met het oog op de vertraging van de woningbouw in de Zandzoom. Een woordvoerder: “Daarnaast gaan we samen kijken naar verdichtingsmogelijkheden van de bestaande woningvoorraad.” Daarnaast zetten de partijen gezamenlijk in op meer doorstroming door onder andere meer voorlichting, begeleiding en voorrangsregelingen. Denk aan ouderen die van een eengezinswoning naar een gelijkvloers appartement doorstromen. Zo kunnen ouderen langer zelfstandig thuis wonen.

De BUCH-gemeenten en Kennemer Wonen erkennen de behoefte is aan woningen voor spoedzoekers als gescheiden mensen, statushouders en jongeren. Door intensief samen te werken, locaties aan te wijzen en maatwerk te leveren willen de partijen deze groepen helpen.

Meer informatie op de website van de gemeente Heiloo en Kennemer Wonen.