Aan het Maalwater een prachtige serie elvenbanen.
Aan het Maalwater een prachtige serie elvenbanen. (Foto: aangeleverd)

De natuur: heen en ‘weer’

Algemeen

Het weer jojoot heen en weer tussen vrieskoude en natte en zachte herfsttemperaturen. Je zou het spoor bijster raken als plant of dier. In dezelfde week schaatsen op natuurijs en weer water in de sloot.

Eerste kerstdag met stralende zon en stevig windje uit het oosten. Aan het begin van de wandeling wordt de toon gezet. Zacht ruist het riet langs de sloot, niet als zomers ruisend, maar meer knisperend, fluisterend. Goed luisteren maar dan hoor je het duidelijk. Een paar meter verderop dansen de zaadjes en blaadjes tollend en dwarrelend door de lucht. Glinsterend in de zonnestralen als edelsteentjes, richting het onvermijdelijk einde op het water in de vijver. Nog niet dichtgevroren op deze eerste zonovergoten dag. Dat volgt later pas. De temperaturen flink onder nul en met een ijzige noordooster vriest alles dicht en vast. Voor twee dagen, dan volgt er weer grijs weer met af en toe wat neerslag, een wereld van verschil. Zeker voor het maken van een foto voor deze rubriek. De dansende blaadjes waren niet vast te leggen helaas. In het park aan het Maalwater staat nog een stomp van een populier of wilg. Erop verschijnt een prachtige serie elvenbanken zoals je op de foto ziet.

Wat me opviel de afgelopen tijd zijn de bomen die als laatste hun blad hebben verloren. De elzen en de hazelaars. Als je die tegenkwam lag er een vers bladerdak onder. Leuk om te weten misschien. De bomen die als laatste hun blad verliezen in de winter komen ook laat in blad in het voorjaar. Let daar maar eens op. In de hazelaar en de els zitten nu al de katjes met het stuifmeel voor het vroege voorjaar. Van januari tot april kunnen zij al stuifmeel voor de insecten afgeven. Ze vormen daarmee een heel belangrijke bron van voedselvoorziening voor de insecten. Het stuifmeel zorgt bij droog weer wel voor overlast bij mensen die gevoelig zijn voor hooikoorts, de pollen irriteren ogen en luchtwegen. Bij regenachtig weer speelt dit overigens geen rol. Ze blijven dan niet zweven maar worden neer gespoeld. Deze bomen die dus nu hun blad hebben verloren, starten met bloeien al vroeg. Omdat alles energie vraagt in de natuur vormen zij pas later weer blad, kwestie van goed verdelen van je energie. Kunnen we misschien weer iets van leren?

Nog even over hazelaars. Er zijn verschillende interessante soorten voor de tuin. De toverhazelaar kun je nu planten. Met zijn langzame groei en vroege bloei een aanwinst in je tuin, prachtige kleur in zowel voorjaar als de herfst. Ook de kronkelhazelaar groeit langzaam en heeft zoals de naam aangeeft prachtige kronkelende takken. De vorm is met name prachtig in de winter als het blad gevallen is.

Nu,  eind december, zorgt de Kerstroos voor bloei doet zijn naam dus lekker eer aan. Als je die tenminste hebt staan in je tuin.

Tot volgende week.

Viridis