Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Dit is een fijne tijd in de tuin

Oude rommel kun je opruimen, er kan gesnoeid worden, vooral al er iets is ingevroren en je kunt wat bij planten in je borders als er iets is weggevroren.

Zo snoeide ik de vast Fuchsia’s terug tot waar ik ze zie uitlopen. Knapt lekker op, de dorre takken uit beeld.

Ook wel af en toe nodig want Fuchsia’s kunnen flink groeien als je ze laat gaan.

Het snoeiafval probeer ik vaak te stekken in potten. In potten stonden nu ook de stekken van de Vlinderstruik of Buddleia van vorig jaar. Die lopen ook lekker uit.

Mooie grijze bladpruikjes erop. Wel viel me op dat ze erg ongelijk in ontwikkeling waren. Toen ik ze uit de pot nam om apart in potten te planten kwam de aap uit de mouw. In de pot met potgrond woonden ook rode en zwarte mieren. Dit zijn heel nuttige beesten met een interessant leven. Er zijn prachtige filmpjes te vinden op internet over hoe zij hun burchten bouwen.

Met een vastomlijnde taak voor iedereen, een vaste stramien voor het bouwen met complete luchtverversing. Momenteel wordt bestudeerd hoe ze dat doen om er als mensheid van te leren, begreep in uit de informatie. Maar terug naar de kern. In de pot verstoren ze dus de groei van de wortels, en de ene plant had er meer last van dan de andere,

Nu de mieren geen invloed meer uitoefenen, ze zijn noodgedwongen verhuisd naar buiten de tuin, verwacht ik dat ook de kleinere exemplaren goed gaan groeien. Het gaat om de gele Buddleia weyeriana “Sungold”, een goede keus als je iets voor de bijen en hommelds wilt planten. Door de korte bloembuis kunnen ze hier goed bij. Het is een sterke groeier met een iets andere bloemvorm dan de paarse en roze varianten, die veervormig zijn. De gele heeft meer een bolletjesvorm. Afgelopen wek werden de bijen en hommels door veel mensen geteld.

Van bijen en hommels zijn er rond de 400 soorten, ze lijken ook nog eens op elkaar.

Daarom deze week een foto van een bloem met een bij erop. Gaat u ook uw tuin wat meer vergroenen de komende tijd? Goed voor u, goed voor regenwateropname en goed voor de natuur. Groen? Dat moet je gewoon doen!

Viridis