René van Splunteren.
René van Splunteren. (Foto: Yvonne ten Bruggencate)

René van Splunteren

Deze week vertelt René van Splunteren zijn verhaal. Wellicht bekend uit de politiek of als rector van het Murmelius Gymnasium.

door Yvonne                 ten Bruggencate

Ik ben 64 jaar oud, en getrouwd met Beeke Slachter. Bij elkaar hebben we 5 kinderen, 6 kleinkinderen en 2 bonus kleinkinderen; in april en juli verwachten nog eens twee kleinkinderen. Na de middelbare school in Zaandam heb ik aan de UvA klassieke taal- en letterkunde gestudeerd. Daarna ben ik leraar Latijn en Grieks geworden, vervolgens conrector in Den Haag en rector van het Murmellius Gymnasium in Alkmaar. Op dit moment ben ik conrector van het Johan van Oldenbarnevelt Gymnasium in Amersfoort. Ook ben ik bijna mijn hele leven actief geweest in de VVD; sinds 2002 ben ik fractievoorzitter in de gemeenteraad van Heiloo. In mijn schaarse vrije tijd probeer ik zoveel mogelijk bijeenkomsten van de Rotary Club Heiloo bij te wonen.

Wie heeft jou gemaakt tot wie jij nu bent?

Mijn ouders hebben me altijd gestimuleerd om mijn eigen keuzes te maken en uit te gaan van eigen kracht. Mijn vader was bakker en ventte langs de deuren, mijn moeder stond in de winkel en verkocht brood en andere artikelen. Toen ik als baby één minuut oud was, zei mijn vader: ‘Als jij bakker wordt, stuur ik je terug’. Toen ik geïnteresseerd raakte in de klassieke cultuur en koos voor het onderwijs, hebben zij mij altijd gesteund. Ik ben als student jarenlang politiek medewerker van Nell Ginjaar-Maas geweest, toen zij Tweede Kamerlid was. Zij hield mij altijd voor: als iemand een brief naar een Kamerlid schrijft, moet je dat serieus nemen, uitzoeken wat er aan de hand is en zorgen voor een goed antwoord. Dat probeer ik nog steeds in de praktijk te brengen.

Waar ben je trots op?

Op het persoonlijk vlak: Het is van ons allebei ons tweede huwelijk en onze kinderen zijn uit het eerste. De onderlinge verhoudingen zijn met iedereen heel goed. Wat het werk betreft: toen in 1999 het Murmellius Gymnasium door een brand getroffen werd, lukte het om binnen een paar dagen de lessen te laten doorgaan in een ander schoolgebouw en heeft de daarop volgende verbouwing geresulteerd in een fraai schoolgebouw. Recent wat betreft de politiek: toen de coalitie in november zijn meerderheid verloor, zijn we erin geslaagd om met drie nieuwe partijen een meerderheidscoalitie te vormen, waarbij we in het akkoord goede afspraken hebben gemaakt voor een toekomstbestendig Heiloo.

Wat zou je graag nog eens over doen?

Ik heb jarenlang voor leerlingen de Rome- of Griekenlandreis georganiseerd. Ik zou het leuk vinden om met al onze kinderen en kleinkinderen (als ze iets ouder zijn) zo’n zelfde reis te doen en aan hen alle verhalen vertellen.

Jouw toekomstwensen?

Voorspoed en gezondheid voor iedereen die mij dierbaar is, nog lang leven en een aantal buitenlandse reizen maken. Ik hoop ook nog een keer mijn promotieonderzoek (iets met diachronische Griekse taalkunde) af te maken. En om nog een droom te noemen: gekozen worden in de Eerste Kamer lijkt me geweldig.

Welke boodschap wil je de mensen meegeven?

Sta positief in het leven en probeer je dromen zoveel mogelijk waar te maken. Het is nu lastig, maar ik ben ervan overtuigd dat er weer betere tijden komen.

Verder nog iets?

Een van mijn hobby's is het verzamelen van postzegels. Naast die van Nederland heb ik speciaal belangstelling voor de zegels van Italië en Griekenland. Ik vind vooral de historische verhalen die soms achter een zegel zitten, erg boeiend. Jammer genoeg is dit een hobby die bij de huidige jeugd op weinig enthousiasme kan rekenen.