Pulmonaria
Pulmonaria

Lente, onmiskenbaar

Maart roert zijn staart is het gezegde. Dat geldt zeker in de tuin en de natuur. De ene dag stralend zonnetje en warm aanvoelende zon. Je winterjas is dat ineens te warm. En de dagen erna nachtvorstjes, regenbuitjes en geen zon.

Ga er maar aanstaan als natuur, geen jas geen riolering, geen warmte om je heen. Dus moet alles in je DNA zitten om deze omstandigheden aan te kunnen. Beetje warmte, vooruit met de sapstroom, de knopjes zwellen op in de bomen, bollen ontluiken. Nachtje vorst alles weer even op rust. Fantastisch toch? Planten die dit heel goed kunnen zijn onder andere Helleborus of Kerstroos, Je hebt ze in groen, groengeel en wit en alle tinten roze tot paars, bijna zwart. Sterke planten, ze bloeien vroeg al vanaf december, vandaar dat kerstroos natuurlijk. Ook onze voorjaarsbollen kunnen dit goed aan. Zij worden gevolgd door vaste planten.

Ik pluk graag bloemen voor mijn moeder, vind ze altijd fijn. In onze tuin staan naast de voorjaarsbollen ook veel vroegbloeiende vaste planten. Dan is het handig om te weten wat in een vaasje goed gaat. Je leert dat snel. Longkruid bijvoorbeeld of Pulmonaria officinalis.

Het begint al bij het plukken, stekelige stelen dat voelt niet prettig. Dan waterige slappe stelen in het vaasje, ze gaan hangen. Daarentegen bloeien ze buiten weken lang. De bloemkelkjes beginnen roze en verkleuren naar meer paarse tinten. Het blad is ook stekelig en groen met grijze vlekken erin. Je kunt ze ook stekken en ze zaaien spontaan uit. Kwekers hebben heel veel variaties te koop. Met smal blad, met meer grijs dan groen blad, met witte bloemen. Wat blijft is de stekeligheid. Toch een aanrader voor je tuin, meer voor schaduw dan voor zon. In de zon gaat hij slap hangen. Longkruid wordt goed bezocht door hommels.

Op dit moment komen ook de eerste bomen alweer in blad. Bijvoorbeeld de meidoorn en de wilgen, kortom de lente is daar! Luister maar naar de vogels, zij zingen het hoogste lied.

Viridis