Niamh is een fundraisingactie gestart die mogelijk moet maken zich voor te bereiden op deelname aan de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.
Niamh is een fundraisingactie gestart die mogelijk moet maken zich voor te bereiden op deelname aan de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. (Foto: Vincent de Vries)

Niamh Slattery zoekt supporters op haar weg naar Spelen van 2024

HEILOO - Dubbele salto’s, schroeven hoog in de lucht. Trampolinespringen is sinds 2000 een Olympische Sport. Voor zo’n erkenning moet een sport in veel landen op hoog niveau worden beoefend. In 2024 zijn de spelen in Parijs en daar wil Heiloose Niamh Slattery haar hoogtepunt beleven. Dat moment is weggelegd voor de zestien beste springsters van de wereld. Ze moet zich dus zien te kwalificeren om tot dat selecte gezelschap te kunnen toetreden.

DOOR: ED BAUSCH

“Deelname aan de Spelen is mijn grote droom”

Kwalificatie verdien je door goed te presteren tijdens Europese- en Wereldkampioenschappen en Wereldbekerwedstrijden. Deelname aan die wedstrijden kost geld, vooral voor de reizen, en daarom is Niamh deze week begonnen aan een actie om haar naar die toernooien te kunnen laten reizen. "Ik kom zelf op de fiets langs om een attentie (een pakje overheerlijke koekjes) te brengen bij wie mij sponsort voor een bescheiden bedrag.” De eerste dagen slaat haar actie meteen al goed aan.

Goede perspectieven

De 21-jarige Niamh werd al eens eerste op een Jeugdwereldkampioenschap in Bulgarije en staat nu 25e op de wereldranglijst bij de senioren. Ze heeft goede perspectieven om hogerop te komen. “Want het zijn juist de komende jaren dat je lichaam de perfecte staat bereikt voor deze sport en ik heb er een goede lichaamsbouw voor.”

'Down under'

Niamh werd in Heiloo geboren. Het gezin woonde daarna vanwege haar Australische vader (met Ierse roots) enkele jaren ‘down under’, maar keerde weer terug naar Heiloo. Op haar achtste begon ze met trampolinespringen. Eerst net zoals velen in de achtertuin en uiteindelijk in clubverband bij Triffis in Alkmaar bij IJshal De Meent. Daar combineert ze het stevige dagelijkse trainingsprogramma met haar studie Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Bij trampolinespringen gaat nog niet heel veel geld om, je moet de kosten zelf betalen. “Mijn dagen zijn vol met studie en trainen en ik kan er niet een baantje bij hebben, dus ik heb wat anders bedacht.“

Springend figuurtje

Niamh heeft al wat persoonlijke sponsors, maar voor de komende jaren is meer nodig en ze zou het heel leuk vinden om ook door haar dorps- en regiogenoten te worden gesteund: "Een Heiloose temidden van alle Olympische sporters, dat zou toch prachtig zijn”, zegt ze met stralende ogen thuis aan de Kennemerstraatweg. Dat is echt haar grote droom, waarvoor ze alles wil geven. Voormalig schaatskampioene Yvonne van Gennip richtte Talentboek Sport op. "Via www.sport.talentboek.nl kan iedereen mij aanklikken en dan doneren. Biologische bakker Fermento maakt mogelijk dat ik donateurs van 15 euro een pak heerlijke koekjes kan brengen, en voor 30 euro een boterkoek. Beide zijn mooi bedrukt met mijn naam en een springend figuurtje.

Lees verder op pagina 3