Laura en Rick gaan voor het eerst stemmen en hebben daar goed over nagedacht.
Laura en Rick gaan voor het eerst stemmen en hebben daar goed over nagedacht. (Foto: Ed Bausch)

'Wees zelf de verandering die je in de wereld wilt zien'

HEILOO - Twee zaken strijden momenteel het hardst om de aandacht in Nederland: hoe komen we van de pandemie af en aan welke politieke partijen vertrouwen we komende jaren het beleid toe? Oftewel: verkiezingstijd. Nieuwsblad Heiloo sprak met twee jonge stemgerechtigden, voorgesteld door het jongerenwerk van de stichting Welzijn, waar ze allebei ook de ruimte krijgen dingen te organiseren.

DOOR: ED BAUSCH

Laura van Houten, 22, is na negen jaar Thailand, waar haar ouders nog wonen, sinds vier jaar terug in Heiloo. Ze volgt een pad om werkzaam te raken in de verpleegkundige zorg. Zij mag voor de tweede keer stemmen. De achttienjarige geboren en getogen Heilooër Rick Zonneveld zal zich voor het eerst naar een stembureau begeven. Maar stemmen gaan ze. “Want voor stemrecht is hard gevochten. Het is er ook voor ons.”

Wat betekent stemrecht voor je?

Laura: “Kans op verandering! Verandering begint bij jezelf. Vandaar ook de spreuk die bovenaan dit artikel staat. Niet voor niks wilde ik terug naar Nederland. Hier is vrijheid, hier is democratie, hier is het sociaal, ook al kan het beter.” Rick: “Iedereen moet zijn best doen om zijn eigen voorkeurspartij te laten winnen. Ook jongeren moeten stemrecht niet zien als ‘iets voor anderen’. Ik zie veel om me heen en ik weet dat er meer naar de stem van jongeren kan worden geluisterd. Zodat je minder tegenover elkaar komt te staan.”

Waar zou je zelf voor strijden?

Laura: “Een aanpassing in de abortuswet. De huidige 5-dagen-regel vind ik niet nodig. En voor mij mogen anti-conceptiemiddelen wel terug in het basispakket. Meer personeel in de zorg is ook hard nodig.” Dat zegt ze dan uit eigen ervaring, vanuit een stageperiode als verpleegkundige in opleiding. Verder vindt ze, net als Rick, dat jongeren een erg vergeten groep zijn tijdens de coronacrisis. “We zijn de toekomst, nu was er wel erg weinig aandacht voor mogelijkheden voor ons.” Rick: “Meer aandacht in het onderwijs voor maatschappelijke vorming. Ik miste op school vaak het gesprek, ook over de relatie tussen ouders en jongeren. Van mij mogen er wel vaker ervaringsdeskundigen in de klas komen, op alle terreinen.” Rick toont zich als een echte verbinder. “Nu denken sommige jongeren dat ze zich kunnen onderscheiden door intimidatie. Dat zou niet nodig moeten zijn. We moeten praten.”

Stem je alleen voor de korte termijn of kijk je ook naar wat voor Nederland goed is in het algemeen?

Laura: “Kinderen en jongeren moeten het straks ook goed hebben. Sociale voorzieningen zijn een groot goed en die moeten op peil blijven.” Ze denkt vanuit een boedhistische blik en denkt dat ze haar stem aan het CDA gaat geven. “Niet vanwege de religie, maar omdat ik denk dat mijn stem daar het meest wordt gehoord.” Rick: “Hoe realistisch is een partij? Gaan ze waar maken wat ze nu zeggen? Ik kijk en lees veel, en dan is het best lastig. Bij een extreem-rechtse partij zal ik niks vinden, dat is wel duidelijk. Ik hecht erg aan de mogelijkheden voor zelfontplooiing, voor iedereen waar je ook vandaan komt.” Hij hoopt zichzelf als dertigjarige terug te zien als liedjesmaker, maar dan wel liedjes met inhoud.

Wat gaan ze doen als corona voorbij is?

Rick: "Eerst maar eens een feestje, gewoon elkaar zien.” Laura: "Toch eerst naar Thailand op vakantie, even naar mijn familie. En dan weer terug naar Nederland, waar tenminste ook dierenwelzijn op de politieke agenda staat.” Het Nederland, waarvan beide zeggen: "Wat hebben wij geluk dat we hier wonen!”.


Maar Laura en Rick weten ook dat het niet vanzelfsprekend is en daarom gaan ze volgende week gebruik maken van hun kiesrecht.

Laura van Houten.
Rick Zonneveld.