"Idealen hebben is mooi, maar ik heb door de jaren heen vooral ook geleerd te luisteren."
"Idealen hebben is mooi, maar ik heb door de jaren heen vooral ook geleerd te luisteren." (Foto: aangeleverd)

'Jongen van het dorp' klaar voor Tweede Kamer

TUITJENHORN - Het is aftellen voor Jelle Beemsterboer. Na een campagne die reeds voor de zomer werd voorbereid en al in september begon, veel vroeger dan andere kandidaten voor de Tweede Kamer, is komende woensdag het moment suprême.

Die wil om te slagen zat er al van jongs af aan bij de nu 36-jarige wethouder van de gemeente Schagen. Het begon met een mix van eigenwijsheid en ondernemerszin en die drive werd in de loop van de jaren meer en meer vertaald naar betrokkenheid met mensen in het algemeen en ondernemers in het bijzonder. De jongen die ooit bloemen en zelf gekweekte rabarber aan de huize ventte werd een politicus die zich hard maakte om ondernemersruimte in de breedste zin van het woord en woningen voor particulieren. Tegelijkertijd is hij een 'jongen van het dorp' gebleven.

Kiem voor politieke loopbaan Beemsterboer werd al vroeg gelegd

Want Beemsterboer woont nog altijd in Tuitjenhorn. Met Renée, die hij in 2007 leerde kennen en hun drie kinderen Jan (6), Yfke (4) en Aukje (2). Ook vormt de wethouder nog altijd onderdeel van een hechte vriendengroep die elkaar al sinds de basisschool kent. "Met uiteenlopende politieke overtuigingen", stelt hij met een lach. "Maar dat is alleen maar mooi. Dat houd je alleen maar scherp. Idealen hebben is mooi, maar ik heb door de jaren heen vooral ook geleerd te luisteren. De problemen die mensen in de regio hebben kunnen anders zijn dan waar men in Den Haag of in het provinciehuis in Haarlem prioriteit aan stelt. Woningbouw is daar een goed voorbeeld van. Ik heb daar in de afgelopen jaren regelmatig met de provincie over gesteggeld, want er moet gewoon meer aan stads- en dorpsranden gebouwd worden om de woningnood aan te pakken."

Daadkracht

Dit tekent Beemsterboer: een ontspannen bijna jongensachtige uitstraling, een recht-door-zee mentaliteit, maar ook een enorme daadkracht.

Komende woensdag het moment suprême

"Als ik weet dat er onder de bevolking draagkracht voor een project is, ga ik tot het gaatje", verklaart hij. Om na een moment van stilte te vervolgen: "Ik vind het jammer dat er tegenwoordig zoveel wantrouwen is. Vanuit de overheid naar de burger met de toeslagenaffaire als dieptepunt, maar ook tussen mensen onderling. Mijn agenda in Den Haag is naast de woningbouw in het algemeen en de regionale belangen in het bijzonder vooral ook om daar iets aan te doen."

'Het leven komt zoals het komt'

Het begin

Beemsterboer staat aan het voorportaal voor een tweede werkverblijf in 'de grote stad'. Hij heeft voordat hij de regionale politiek in ging bij een energieleverancier in Amsterdam gewerkt en daarvoor commerciële economie in de hoofdstad gestudeerd. Niettemin legde hij in die jaren de basis voor zijn politieke loopbaan. "Ik kom uit een gezin van vier, met een vader die leraar én Provinciaal Statenlid was. Mijn broer en twee zussen kozen een ander pad, maar ik raakte in de politiek geïnteresseerd. Misschien dat ik er dat ondernemende en vooruitstrevende herkende wat ik van jongs af aan al in mij had. Ik werd in ieder geval lid van de jongerenvereniging van het CDA in Amsterdam."


Daar trof hij Gijs Weenink, 'debatgoeroe' bij het CDA, die hem trainde en vormde. Beemsterboer deed bijvoorbeeld mee aan tal van debatwedstrijden. Tegelijkertijd bleef de band met thuisfront sterk en drong bij hem langzamerhand door hoezeer de jeugd ondervertegenwoordigd was in de regionale politiek. De Tuitjenhorner stelde zich voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 verkiesbaar, kwam met voorkeursstemmen in de raad en was bij de volgende verkiezingen in 2010 lijsttrekker.

'Jammer dat er tegenwoordig zoveel wantrouwen is'

Inmiddels is hij zeven jaar wethouder, maar ondanks zijn glanzende loopbaan is hij nuchter gebleven. "Het leven komt zoals het komt", stelt hij. "Tegelijkertijd kun je als politicus wel dingen verbeteren. Ik wil mij in Den Haag hard maken voor de regio als geheel."