Het sterretjesmos ligt er prachtig bij.
Het sterretjesmos ligt er prachtig bij. (Foto: aangeleverd)

Sneeuwwit

En dan is het zomaar overal wit. Dat we sneeuw in Nederland hebben komt niet zoveel voor. Kinderen vinden het fantastisch. Ook voor planten is sneeuw best fijn, vooral als er een koude periode op volgt. De isolerende laag beschermt dan goed tegen uitdroging.

Er is bij veel sneeuw wel een risico met name voor blijvend groene struiken.

Een dik pak sneeuw kan de takken zo zwaar maken dat ze uitbuigen of zelf afknappen.

Dan is het handig er wat sneeuw uit te kloppen.

Maar onder de sneeuw gaat het leven van de meeste planten gewoon door.

Winterhard

Winterhard betekent in plantenland: ik kan tegen een stootje, mij zie je straks terug. Alles gaat even in ruststand, de schijn bedriegt. Springlevend blijven ze, om zodra ze het hun tijd is te doen wat ze ieder jaar doen. Ons verwennen met hun kleurenpracht en geuren.

Betekenis

In bossen kun je nu genieten van de structuren en vormen van bomen. Elke boom heeft zijn eigen kenmerken. De bast kan glad of juist ruw zijn. Ook met heel diepe plooien, alles in de natuur heeft betekenis. Verdamping en bescherming spelen een grote rol. Best leuk om eens op te gaan letten in deze tijd, ik ben benieuwd wat u ontdekt.

Sterretjesmos

Net voor de sneeuw uit genoot ik op een wandeling zó van de mossen in de bossen. Lichtgroen varentjesmos samen met het donkergroene sterretjesmos. Het sterretjesmos stond er nog prachtig bij.

Datzelfde mos ziet er niet uit bij droge vrieskou. Het ligt bruin en dor tussen de bladeren en het lijkt nergens meer naar. Maar als het weer verandert komt het weer gewoon op kleur en in vorm.

Zouden wij mensen ook wel willen toch?

Viridis