Een verhaal over twee vrouwen, die Karien heten.
Een verhaal over twee vrouwen, die Karien heten. (Eigen foto)

Heilooër in beeld: Karien Koopmans

Deze week een mooi verhaal van Karien. Ik heb haar nog nooit ontmoet, maar zij reageerde met een bijzonder verhaal via mijn mail. Een verhaal over twee vrouwen, die Karien heten en die verbonden zijn; hoewel zij elkaar ook nog nooit hebben ontmoet.

Door: Yvonne ten Bruggencate

Wie ben jij?

"Ik ben Karien Koopmans. Ik kom uit een hecht en liefdevol gezin en heb de eerste vijf jaar van mijn leven met mijn ouders in Zuid Afrika gewoond, en heb later altijd gedacht: ik wil het avontuur in, en naar 'het buitenland' toe! Dat was vrij vaag, en het is uiteindelijk Engeland geworden, waar ik alweer meer dan 30 jaar met heel veel plezier woon. Ik ben getrouwd met een engelman en we hebben twee inmiddels volwassen zonen die beide nationaliteiten hebben.

'Mijn vader moest eerst maar bewijzen dat die naam bestond'

Ik ben geboren in Amsterdam en toen mijn vader mij op de burgerlijke stand wilde registreren, werd dat geweigerd. Omdat de naam Karien 'niet bestond' volgens de beambte. Karin was er, en Karen, en Carin maar Karien, daar had hij nog nooit van gehoord. Mijn vader moest eerst maar bewijzen dat die naam bestond. Dat kon hij gelukkig door middel van de geboorteadvertentie van Karien Fabius uit Heiloo, die toevallig net voor mij geboren was. Ik heb de advertentie van haar geboorte nog altijd in mijn babyboek zitten. Leuk toch?

'Mijn ouders zijn er altijd blijven wonen'

Karien was altijd een zeer ongebruikelijke naam. Wij kwamen later notabene zelf ook in Heiloo te wonen, ik heb er van mijn 7e tot mijn 17e gewoond, ging naar de Ark op de lagere school en later naar de HAVO op het Jan Arentsz in Alkmaar. Mijn ouders zijn er altijd blijven wonen, alhoewel mijn vader inmiddels is overleden. Gek genoeg zijn Karien Fabius en ik elkaar nooit tegengekomen, alhoewel ik wel van haar bestaan wist. Ik heb jaren later via Facebook contact gezocht met haar en het bleek dat ook zij het verhaal van de namen kende, mijn ouders hadden het haar ouders verteld. Karien Fabius doet ook mee aan dit portret, omdat zij eigenlijk de échte Heilooenaar is... Geboren en getogen en zij woont er nog altijd met haar eigen bedrijf Leerloop."

Wat heeft jou gemaakt tot wie jij nu bent?

"Het wonen in Engeland heeft me goed gedaan. De scherpe (botte) kantjes zijn eraf, ik heb geleerd beleefd te zijn, haha! De Nederlandse directheid wordt niet erg op prijs gesteld in de UK. En met de jaren komt ook meer inzicht en begrip en geduld voor anderen natuurlijk."

Waar ben je trots op?

"Op mijn gezin. Ik ben dit jaar 28 jaar heel gelukkig getrouwd en de kinderen doen het allebei ontzettend goed. Dat was altijd mijn doel in het leven: een familie hebben! Ik was nooit zo geïnteresseerd in carrière maken. Ik heb in Leiderdorp de opleiding tot Operatie assistente gedaan, en heb in Londen in de grootste ziekenhuizen gewerkt (Guys Hospital bv) op de Cardio (open hart operatie kamers). Dat was ontzettend gaaf. Verder heb ik in Engeland leren duiken en reed ik motor, een hele grote - zeker voor die tijd, en voor een vrouw, een BMW 1000cc. Daar was ik trots op. Mijn moeder kwam vaak over en die ging dan achterop en zo crossten we heel Londen door en hadden overal bekijks. Waren super jaren. Ik ben ook trots op mijn vriendschappen uit Nederland. Er zijn er een aantal die stand hebben gehouden door alle jaren heen en daar ben ik erg blij mee."

Wat zou je graag nog eens over doen?

Een wereldreis die ik en mijn man samen twee jaar geleden hebben gemaakt om onze jongste zoon in Australië te kunnen bezoeken. Het culmineerde met een jaar, waarin zoveel hoogtepunten samen kwamen (25 jr getrouwd, man met pensioen, man werd 60, kind werd 21, zoon zat voor een jaar in Brisbane op de universiteit) dat we het heel groots hebben gevierd met een reis van 3 maanden door UAE, Sri Lanka, Singapore, Australië, Nieuw Zeeland (want ja, je bent er dan toch) en Thailand voor kerst met de hele familie. Dat was zo'n geweldige ervaring."

'Íedereen ziet naar elkaar om en helpt elkaar'

Wat zijn jouw wensen voor de toekomst?

"Dat we van betekenis mogen blijven voor anderen. Mijn man was tandarts en is nu ook met pensioen en ik werk al heel lang niet meer als operatieassistente. We gaan inmiddels alweer 23 jaar naar een hele fijne kerk hier en zetten ons graag in voor onze medemens. Ik ben bijvoorbeeld een koffiegroep begonnen bij ons in de straat om het gemeenschapsgevoel wat te ondersteunen. Er zijn zoveel eenzame mensen. Eigenlijk kenden we elkaar helemaal niet. Inmiddels draait de Street Coffee al weer zes jaar, waar elke week een zo'n vijftien man samenkomt voor een bakkie koffie. We slaan nooit een week over, alleen als de woensdag toevallig op eerste kerstdag valt.


Er wordt ook van alles omheen georganiseerd: tuinfeesten (de Engelsen kunnen goed feesten), we gaan samen uit eten, vieren kerst met zijn allen, doen van alles en nog wat qua uitjes en cursussen. We hebben nu in Covid uiteraard een straat Whatsapp groep en dat blijkt ook weer zo geweldig: iedereen ziet naar elkaar om en helpt elkaar. Het is zo'n succes en zó makkelijk (gewoon een bakkie koffie doen samen) dat ik het iedereen kan aanraden.


Ook sponseren we een aantal kinderen in allemaal verschillende landen via de Christelijke organisatie Compassion. Dat doen we trouwens al jaren. Ik ben op een gegeven moment Spaans gaan leren, 5 jaar op de avondschool en uiteindelijk examen gedaan tussen allemaal 16 jarigen voor een diploma!, zodat we op bezoek konden bij een van onze eerste kinderen in Guatemala.


Ik wilde niet geheel afhankelijk zijn van een tolk. Inmiddels zijn we betrokken bij verschillende projecten in Afrika, en ondersteunen we ook een aantal jongeren thuis. Het is heerlijk om anderen te kunnen helpen."

Welke boodschap wil je meegeven?

"Wees altijd bereid om naar een ander te luisteren en ga ervan uit dat je daar iets van zult leren."

'We zijn overtuigd Christen en hebben al heel wat mooie dingen mogen meemaken met God'

Verder nog iets?

"Dat mijn man en ik beiden overtuigd Christen zijn en we hebben al heel wat prachtige dingen mogen meemaken met God... Als je dat raar in de oren klinkt en meer zou willen weten over wie/wat God nou eigenlijk echt is, of wat het Christendom inhoudt en waar dat nou eigenlijk voor staat en wat het betekent om Christen ze zijn, kan ik de Alpha cursus aanraden. https://alpha-cursus.nl of in het engels https://www.alpha.org/try-alpha/ al is het al om te weten wat je afwijst.



Het blijkt keer op keer weer dat veel mensen hele rare ideeën hebben ontwikkeld in de loop van hun leven over het geloof, waar niks van klopt. Door boeken, films, gesprekken, noem maar op.

'God is er voor jou persoonlijk'


Ik ben gereformeerd opgevoed en heb zelf ook 20 jaar lang de kerk en alles de rug toe gekeerd, omdat ik toch de kern van het hele verhaal niet had begrepen: God is er voor jou persoonlijk.

Dat dat zo is, is idioot. Maar wel waar."