Mycorrhizae.
Mycorrhizae. (Foto: pixabay)

Grond vormt de basis

Voor veel tuingeluk is een goede basis - goede grond - de helft van het succes. Maar wat is nu goede grond? Daarbij spelen voeding, vocht en luchtigheid van de grond een rol.

Het goede nieuws is, dat je er wat aan kunt doen. Het slechte dat het tijd kost. En inspanning. Het is van belang om te weten wat de aanwezige basis is. Kleigrond is anders dan zandgrond. Bij zand spoelen voedingstoffen snel uit en dit houdt slecht water vast. Kleigrond droogt minder snel uit en bevat meestal voldoende voeding. Om beiden typen te verbeteren qua vochthuishouding en luchtigheid is het goed om humus toe te voegen. Of zelf compost te gaan maken.

Kleine tuin

In een kleine tuin kun je een klein compostvat plaatsen. Afwisselend bladmateriaal, groenafval, snoeihout en koffieprut erin. Voldoende warmte helpt om onkruidzaad onschadelijk te maken. Een paar keer per jaar goed doorroeren of omscheppen helpt de vertering te versnellen. Dit verdeel je over je tuin als het lekker rul is geworden, verteerd dus.

Geen tijd of ruimte

Heb je hier geen tijd of ruimte voor, dan kun je onkruid in de zon laten drogen en dan tussen de planten laten vallen. Je maakt dan uiteindelijk een buffertje tegen de snelle verdamping. Takjes uitgebloeid materiaal verwerk je op de zelfde manier. Zo geef je dus steeds iets terug aan voedingstoffen van je tuin. Als klei erg dichtgeslagen is door voortdurende regen kun je de grond rond je planten voorzichtig wat losmaken, krijgen ze weer wat lucht.

Ander verhaal

Echte nieuwbouw is een ander verhaal, die grond is vaak totaal verdicht door de bouwwerkzaamheden en bodemleven ontbreekt totaal. Spit je grond hier en daar flink diep door.

Hierdoor maak je de aangestampte grond weer luchtiger je doorbreekt de grondlagen. Wat helpt is micro-organismen terug brengen in de grond. Dat kan door dierlijke mest of grond uit een volwassen tuin door je grond te mengen.

Goede kwekers

Bij goede kwekers kun je Mycorrhizae kopen die je bij de aanplant van kleine bomen en struiken over de wortels verspreid. Dit zijn natuurlijke schimmels, die maken dat bomen en struiken een betere start krijgen.


Er is daarbij, zoals vaak in de natuur, wederzijds voordeel. De boom krijgt mineralen uit de bodem en de Mycorrhizae krijgen in ruil daarvoor suikers. Weer zo’n mooi voorbeeld uit de natuur, dat je samen vaak beter af bent.


Uit diverse onderzoeken blijkt, dat tuinieren stress verlagend werkt. Daarover volgende week meer.



Virides