Rolina Boekel en Jan Bellekom staan al te popelen om bezoekers te ontvangen.
Rolina Boekel en Jan Bellekom staan al te popelen om bezoekers te ontvangen. (Foto: Ed Bausch)

Festival Willibrordus Draait Door anders van toon dit jaar

Algemeen

HEILOO - Vrijdag 3 tot en met zondag 5 september. Dat zijn de data dit jaar voor ‘Willibrordus Draait Door’, op Landgoed Willibrordus. “We zagen dat er in de regio, mede door de verschuivingen vanwege corona, op theatergebied al veel gebeurt in augustus en september. Dus we kiezen nu vooral voor muziek, we geven een draai geven aan onze gedachten bij het presenteren van klassieke muziek. We denken dat onze bezoekers daar in meegaan en het past goed op het terrein, waar we toch te gast zijn.” 

“C’est le beton qui fait la musique”

Jan Bellekom en Rolina Boekel stampen met hun collega’s in korte tijd een festival uit de grond, na twee jaar stilstand. Nou ja in 2019 was het festival er wel, maar toen kwam er drie dagen een zondvloed uit de hemel die zijn weerga niet kende. En in 2020 gooide het virus roet in het eten. “Maar goed, dat leverde ook denktijd op.“

Helemaal verlaten wordt de gedachte van ‘Voeding voor de Geest’ natuurlijk niet. Met die subtitel startte de Bergense stichting Kunstgetij in 2015 met het festival op het terrein dat zich uitstrekt voor de Cultuurkoepel. “Want we zitten in een omgeving waar de geest nu eenmaal alle aandacht heeft en dat blijft een grote inspiratiebron. De wereld van muziek heeft zo veel te bieden. Het Franse spreekwoord zegt het al: ‘C’est le ton qui fait la musique’. De toon bepaalt of je woorden klinken als muziek. Tijdens het festival zullen onder meer twintig betonmolens die toon bepalen. Dit soort projecten geven voor ons een extra glans aan het presenteren van muziek, aan Willibrordus Draait Door. De betonmolens gaan worden bespeeld en daar zoeken we ook nog wat mensen voor.”

Uit & Zo

“Het terrein is openbaar toegankelijk. Dus we bieden nu een passepartout aan voor drie dagen. Daarmee heb je toegang tot alle concerten en gebeurtenissen. Met 27,50 euro kiest de organisatie bewust voor een lage prijs, zodat iedereen alles zonder verdere kosten kan meebeleven, of delen van die dagen.” Dit jaar is ook het jaarlijkse ‘Uit en Zo’ onderdeel van het geheel. “Het zou kunnen dat we dat volgend jaar gaan laten samenvallen met een volgende editie van de Music Meeting. Maar nu doen we het zo, omdat de bibliotheek stopte met het organiseren van de jaarlijkse uitmarkt aan het begin van het seizoen.”

Zwevende piano

Op vrijdagavond is de situatie voor een deel wel anders als Oratoriumvereniging Heiloo weer uitvoering geeft aan de Carmina Burana. En voor concerten in de Cultuurkoepel worden minieme bijdragen gevraagd. Alles wordt nu opgetuigd volgens de geldende coronanormen. “Er is veel buitenruimte en we gebruiken natuurlijk ook andere gebouwen zoals de Strandwal en de Verhalenkamer. De Binnentuin van het hoofdgebouw aan de Kennemerstraatweg is natuurlijk ook weer een geweldig decor, net als de begraafplaats. Het festival is ook de plek om zelf iets te doen. Bijvoorbeeld door de toetsen aan te slaan van de piano die over het landgoed zweeft. Culinair wordt bijgedragen door de Keuken met Karakter en Herberg Jan.” Al met al zijn Jan en Rolina heel blij dat er weer beweging komt in alles. 

Volg alle ontwikkelingen en de groei van de programmering op willibrordusdraaitdoor.nl.