Commissaris van de Koning Arthur van Dijk, kinderburgemeester Jayden de Vries en waarnemend burgemeester Rob Opdam na de onthulling.
Commissaris van de Koning Arthur van Dijk, kinderburgemeester Jayden de Vries en waarnemend burgemeester Rob Opdam na de onthulling. (Foto: Ed Bausch

Witte anjers en een bankje aan Kleijn Barlaken

HEILOO - Er staat al een prachtige boom in het plantsoen aan Kleijn Barlaken. Nu is het veld aan de lommerrijke straat verrijkt met een vlaggenmast, een bankje en een perk met witte anjers. Commissaris van de Koning Arthur van Dijk, waarnemend burgemeester Rob Opdam en kinderburgemeester Jayden de Vries stelden zaterdag 26 juni de plek open in het kader van de Landelijke Veteranendag. 

DOOR ED BAUSCH

'Een soldaat gaat het om vrede'

Op de achtergrond stonden witte Unifil-legervoertuigen opgesteld als een indrukwekkend decor. De dag kon landelijk niet worden gevierd als in andere jaren, met een defilé voor de Koning. De andere kant is wel dat er nu op veel plaatsen in Nederland ‘veteranenperkjes’ werden geopend. Zo raken veel plaatsen aan elkaar verbonden.

De Commissaris was er om ook in Heiloo een ‘Veteranenperk’ te openen. Daarmee heeft Noord-Holland nu vijf plekken waar iedereen kan zitten, ontmoeten en stilstaan bij de mannen en vrouwen die in oorlogstijd of als deelnemer aan een vredesmissie namens ons land probeerden bij te dragen aan wereldvrede.


 “Deze plek heeft nu een grote symbolische waarde”, zei hij tegen een flink gezelschap genodigden, waaronder veel veteranen. “Nooit moeten we vergeten dat voor onze vrijheid is en wordt gestreden”, zei de Commissaris. In het plantsoen kun je nu ook gewoon even wat mijmeren, want daartoe nodigt het bankje zeker ook uit. 


Waarnemend Burgemeester Opdam: “Ruim 28.000 van de huidige Nederlandse veteranen zijn jonger dan veertig jaar. Sommigen gaven hun leven voor onze vrijheid toen en evengoed nu, als ons land bijdraagt aan het strijden voor vrede ergens in de wereld. Al die veteranen zijn onze gedachten meer dan waard.”

Loyaliteit leidde tot vlagverbod

Kinderburgemeester Jayden besefte, hoe jong ook, de betekenis van de gebeurtenis in het plantsoen. Danny van der Sluijs, de voorzitter van het Veteranencomité van de Buch-gemeentes, was trots dat er nu In Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo zo’n perkje is. “Een prachtige verbinding, die ons als veteranen enorm goed doet.” De witte anjer deed zijn intrede als bloem van verbinding toen in 1940 het Nederlandse volk haar loyaliteit uitsprak aan het Koninklijk Huis. “Maar dat betekende wel meteen dat de Nederlandse vlag werd verboden, dat straatnaambordjes met namen van de Koninklijke familie werden weggehaald, en nog zoveel meer”, zei Van Dijk. 


De witte anjer is daarna symbool geworden voor vrijheidsdrang, voor het Anjerfonds, nu Prins Bernhardfonds. “Deze hele week heb ik de anjer op mijn colbert gedragen, in aanloop naar deze dag.” Later op de ochtend ging de Commissaris naar Bergen waar aan het Oranjeplantsoen ook een veteranenperk werd opengesteld.

'Geeft groet'

Hier, zo dicht bij het verzetsmonument aan het Frederica’s Hof, kun je ervaringen delen of gewoon met je dorpsgenoten wat praten of overdenken.” 


Rob Opdam hoopt, dat de plek een vaste waarde in het dorp wordt. “Je hoeft geen veteraan te zijn om te beseffen hoe duur vrijheid soms bevochten is. Voor ons, nu. En dat is heel wat waard.” Toen de vlag in top was gehesen riep een van de veteranen het ‘Geeft groet’ en stond het hele gezelschap in een houding van respect.

Het was een heel bijzonder beeld vorige week zaterdag in een gewone straat in Heiloo, die nu gemarkeerd is met een prachtig statement voor onze vrijheid.



Een hart onder de riem ook voor de soldaten, van wie de levens, en dat van hun naasten, veelal behoorlijk door elkaar werden geschut toen ze werden uitgezonden voor vrede, altijd voor de vrede.


Napraten van veteranen.
Op de achtergrond stonden witte Unifil-legervoertuigen opgesteld als een indrukwekkend decor.