'Tuijnplezier' of sporthal.
'Tuijnplezier' of sporthal. (Foto: aangeleverd)

Ingezonden mail: 'Tuinplezier' of sporthal

Publicatie van ingezonden mails als reactie op een spelende lokale kwestie vallen buiten verantwoordelijkheid van de redactie. Deze behoudt zich het recht voor teksten in te korten, te wijzigen of te weigeren.

HEILOO - "Al meer dan dertig jaar geniet ik op ons volkstuincomplex aan het Zevenhuizen. Ik geniet van de seizoenen, de mensen, van de groente die ik er vanaf haal en van de natuur om mij heen. Grenzend aan het bos met veel schaduw brengt mijn tuin minder aardbeien in deze tijd dan ik op andere tuinen zie rijpen.


Maar ik heb het vogelgezang en de nestjes op mijn tuin, een groot genoegen vind ik zelf. Arbeidsvitaminen uit de natuur. In de grote eiken die in het bos ernaast staan fluiten de vogels hun concerten in het voorjaar, vooral als het rustig is in de avond.

Biodiversiteit

De mezen die in mijn nestkastjes broeden helpen met het bestrijden van de plaagdieren, die ook nuttig zijn. Ik heb een slechte verhouding tot de slakken die mijn planten opeten. Maar het zijn ook geweldige opruimers, net als de pissebed.


In de natuur is alles nuttig en hangt alles samen, daar kan een samenleving iets van leren. Er groeien veel vaste planten op mijn tuin en er staan fruitbomen. De bessenstruiken staan er zelfs al van ver voor mijn tijd. Ze geven heel veel bessen die tot jam verwerkt of vers geplukt worden gegeten. Ik kan er ook van uitdelen net als van mijn rabarber. Mijn tuin, en een aantal naastgelegen tuinen zijn een Eldorado voor biodiversiteit.

Geld toch niet alles?

Nu is een mogelijkheid dat mijn tuin moet wijken voor een sporthal. Dat zou ik best betreuren, een idyllischer plek kan ik me niet voorstellen eigenlijk. Zo grenzend aan het bosje naast de huidige sporthal is ons complex een mooie buffer met veel groen tussen de sporthal en de huizen aan het Zevenhuizen.


Met vleermuizen in de avond, vogels in de morgen en kikkers en padden gedurende de dag. We hebben leuk contact met de mensen op ons complex en een flinke wachtlijst ook.


Ik hoop dat de nieuwe sporthal niet maakt dat de plek waar wij al zolang aan gehecht en geworteld zijn, moet wijken voor andere belangen. Geld is niet alles toch?"


Mercedes Docter,

Heiloo.