Op de foto van links naar rechts zittend: gemeentelijk beleidsmedewerker Sebastiaan Huys, wethouder Rob Opdam, Sportraadvoorzitter Frans Endel en vice-voorzitter Ton Mosheuvel. Staand van links naar rechts: Hans de Visser en Hil Wardenbiurg, respectievelijk secretaris en penningmeester van de Sportraad.
Op de foto van links naar rechts zittend: gemeentelijk beleidsmedewerker Sebastiaan Huys, wethouder Rob Opdam, Sportraadvoorzitter Frans Endel en vice-voorzitter Ton Mosheuvel. Staand van links naar rechts: Hans de Visser en Hil Wardenbiurg, respectievelijk secretaris en penningmeester van de Sportraad. (Foto: Ed Bausch)

Convenant bindt de sport en de gemeente aan elkaar

Plechtig moment, dat was 30 juni toch zeker 

HEILOO - Een plechtig moment. Dat was het woensdag 30 juni toch zeker. Sportraad Heiloo is opgericht in 2011, in 2013 werd het een echte vereniging, in 2020 trad een nieuw bestuur aan en met de ondertekening van het convenant door sportwethouder Rob Opdam en Sportraadvoorzitter Frans Endel is de Sportraad nu een officiële partij voor de gemeente, als het gaat om ontwikkelingen in de sport.

DOOR ED BAUSCH

Wethouder Opdam: “Ik ben vooral is een wandelaar in eigen dorp. Dat past het best in mijn drukke werkschema als wethouder, met veel onregelmatigheid. Als gemeente verbinden wij ons nu nog meer aan de sport door de Sportraad om advies te vragen. En de raad mag ons ook ongevraagd adviseren over ontwikkelingen, knelpunten en dergelijke.” Frans van Endel is namens het bestuur heel blij met de ondertekening.

Sport kan bijdragen aan verbroedering

“De gemeente ziet nu dat de Sportraad draagvlak heeft en een goede partner kan zijn. De coronatijd heeft laten zien hoe belangrijk sport is. De meeste sporten konden een tijdlang niet worden beoefend en dat was voor vele sporters een groot gemis. Sport kan bijdragen aan verbroedering, het kan ook bijdragen aan het voorkomen van eenzaamheid. Heiloo staat, volgens een landelijk onderzoek van twee jaar geleden, heel hoog op de ranglijst van gemeentes waar deelname aan sport wordt gemeten: 84 % van de inwoners doet aan sport. Landelijk was het gemiddelde toen 68%. En sindsdien is het participatie nog alleen maar toegenomen, ook door de komst straks van een tweede sporthal.”

Bemoediging om door te gaan

Het convenant beschrijft hoe gemeente en sportraad elkaar kunnen vinden en samenwerken. De gemeente draagt jaarlijks 2.500 euro bij aan het werk van de Sportraad, die verder haar middelen ontvangt uit bijdragen van de verenigingen.


Die betalen een bedragje naar rato van de omvang, maximaal 100 euro per jaar. Er zijn, inclusief de denk- en kaartsport 45 sportverenigingen in Heiloo, waarvan er nu 18 zijn aangesloten bij de Sportraad.

'Mooie erkenning voor bestuur'

“De ondertekening van het convenant is voor het nieuwe bestuur een mooie erkenning”, zegt Frans. “We keken er namens de verenigingen heel erg naar uit. We kunnen nu goed verder, in samenspraak ook met de sportraden van de andere Buch-gemeentes. 

Het geeft ook het kader om sport veel breder te zien met een plek in de sociale structuur in de gemeenschap.”


De wethouder toont een bemoedigende glimlach. “Want dit is ook precies wat het College wil. 

Convenant bindt de sport en de gemeente aan elkaar