Bas Verlaan (links)  en Machiel Reijne met de tekening in de hand.
Bas Verlaan (links) en Machiel Reijne met de tekening in de hand. ((Foto: Ed Bausch))

Wonen in het centrum van Heiloo

Algemeen

HEILOO - Een masterplan voor het hele gebied rond ’t Loo, inclusief wonen in het centrum mogelijk maken: het is nog een hele klus. Gezien de behoefte aan betaalbare woningen was er daarom deze week in de gemeenteraad te vinden om een plan van het nog jonge Alkmaarse ontwerp- en ontwikkelbureau PRO6 naar voren te halen.

Twee winkelpanden, nu gevuld met pop-up winkels tegen de leegstand, aan de zuidkant van de Witte Kerk aan de kant van het Gemeentehuis, kunnen worden omgebouwd tot vijftien appartementen. Zeven appartementen aan te merken als sociale koop en acht appartementen net een slag duurder. Nieuwsblad Heiloo sprak met PRO6-oprichter Bas Verlaan en zijn collega-ontwikkelaar Machiel Reijne in hun nieuwe pand aan de Alkmaarse Laat, waar voorheen kampeerzaak Roobeek was gevestigd. Dat pand hebben ze ook zelf vernieuwd, ingepast tussen de bestaande gevels.

Door Ed Bausch

“De kaders voor het Masterplan zijn al wel bekend”, zeggen Bas en Machiel. “Maar het is een gebied met veel verschillende kanten, dus concretiseringen vergen nog veel tijd. De Raad vindt ons ontwerp voor deze twee panden zeker niet in de weg staan, dus je kunt zeggen dat dit de eerste stap is in de renovatie van het gebied. En daar zijn wij heel trots op.” De projecten die PRO6 al heeft gerealiseerd in Noord- en Zuid Holland laten zien dat het bureau goed is in het integreren van nieuw en oud. “Kennelijk gaf dat nu de doorslag in Heiloo. We hebben de panden aangekocht en tekeningen gemaakt, met een uitbreiding aan de achterkant, waar lege ruimte is (tegen het parkeerterrein achter het gemeentehuis aan). In elk plan zit een opgave voor sociaal bouwen, dat is in dit plan bijna 50 % geworden.” De zeven appartementen aan de achterkant zullen worden aangeboden voor 250.000 euro. “En daar zitten dan ook een zelfbewoningsplicht en een anti-speculatiebeding bij, zodat de woningen zeker vijf jaar niet onttrokken kunnen worden aan het bestand aan sociale woningen.”

Ontwikkelen en ontwerpen in één hand

De acht appartementen aan de voorkant zullen weggaan voor 350.000 euro. Aan weerszijden van deze panden hebben de winkels een luifel. “We hebben daar met balkons aansluiting op bedacht.” Alleen het bouwen doet PRO6 niet zelf. “We hebben wel een netwerk van aannemers waar we graag en vertrouwd mee werken. Maar het ontwerpen, door mede-oprichter Marco Kramer, en het technisch tekenen gebeurt wel allemaal in eigen huis, nu met acht medewerkers. Dat is nou juist voor ons het leuke, het ontwikkelen en ontwerpen in één hand. Zo kunnen we een gebiedje weer mooi teruggeven aan de samenleving. We noemen het wel chirurgische ingrepen in stedelijke omgevingen. Dat is voor ons het plezier, bij ons geen besparingen op bakstenen. Het moet gewoon mooi, het moet kloppen met de omgeving. Dat we er zelf ook trots langs kunnen lopen als het klaar is.”

Eerste stap is altijd werken aan draagvlak 

Het bureau won al eens de Alkmaarse Pui-prijs. “We zijn gewend om in het voortraject veel te praten met de andere eigenaren in de buurt. Beter zo dan voor de rechter dingen uitvechten. Het ontwerpbestemmingsplan komt nu ter inzage. Dan volgt de vergunningaanvraag, we verwachten de verkoop in maart te starten en in juli te beginnen met bouwen. Dit is niet ons grootste, maar wel een heel leuk project, ons eerste in Heiloo”, zeggen Bas en Machiel. Een eerste stap op weg naar een nieuw en levendig dorpshart. “Daar hoort ook bewoning in het centrum bij. En als de eigenaren van de naastgelegen panden ook iets anders willen, dan kunnen ze mooi aansluiten op wat wij hebben neergezet.” Kijk ook op pro6vastgoed.nl

De huidige situatie.
Ontwerp voor de kant aan de Raadhuisstraat.