'Onlangs heb ik in een vrije week lekker veel in de duinen gelopen.'
'Onlangs heb ik in een vrije week lekker veel in de duinen gelopen.' (Foto: aangeleverd)

Column Viridis: December, uit en thuis

Algemeen

Het is nu rustig in de tuin. Een paar weken geleden was ik voor het laatst in de tuin echt aan het werk. De asters die te groot bleken voorin de border verhuisde ik naar achteren, zodra ze uitgebloeid waren. 

Het kan ook best eerder maar dat vind ik dan zonde van de bloei en voor de nog vliegende insecten. Zo zoek je steeds naar de beste oplossing in je tuin. In mijn geval zoek ik naar veel plantensoorten en graag niet te moeilijk. Daar zit ook een nadeel aan, ze groeien dan heel enthousiast en dan moet je ze weer beteugelen. De planten die ik er de laatste weken uit heb gespit, wachten deels nog op een nieuwe plaats. Meestal worden het stekken die in een andere tuin belanden.

Deze tijd is fijn om te wandelen en dat zie ik ook veel mensen doen. Alleen, samen of met een huisdier. De natuur geeft steeds een andere aanblik, met het blad dat nu van de bomen is gevallen wordt mijn focus verlegd. Zie ik meer ritmes bijvoorbeeld in hoe grassen of helm zich bewegen. Ook mooi vind ik riet, altijd in de winter zie ik alle stengels één kant opdraaien, als zeilen in de wind. Dat komt doordat de wortel/steel combinatie een soort scharnier functie kent. Die kennis kreeg ik pas onlangs aangereikt, van iemand die in het openbaar groen werkt. Zo leuk om steeds nieuwe dingen te ontdekken. En de natuur vormt mijn schatkist, waarin ik kan graven en ontdekken. Soms per toeval, soms echt op zoek naar het waarom.

Onlangs heb ik in een vrije week lekker veel in de duinen gelopen. Er waren met de harde wind veel korstmossen in de bospercelen op de grond beland. En ik trof ook rendiermos en veenmos aan, een net iets andere habitat dan die ik in de duinen bij Egmond veel tegenkom.

In de decembermaand staat mijn focus ook op andere zaken. Het huis gezelliger maken voor de donkerste maand in het jaar. Er zijn nu overal lichtjes in de bomen in de straten, ik vind dat heel feestelijk en gezellig staan. Ik hoop wel dat het energiezuinige verlichting is. Met het oog op duurzaamheid en energiegebruik is dat wel de betere keus. Wat ook opvalt, is dat het niet minder lichtjes zijn dan andere jaren hier in Heiloo. Ondanks een hogere energierekening in het vooruitzicht merk je dat het hier overwegend geen rol speelt. Misschien nog niet. Het gaat weer een rustigere kerstperiode worden dan we uit het verleden kennen. Dus gezelligheid in huis vinden. Kerststukken maken is iets wat ik graag doe. Ik vind zelfgemaakt zoveel mooier dan de kant en klare stukken uit de supermarkten en tuincentra. En ook erg leuk om te doen. Met aandacht voor het materiaal en vormgeving. En de geuren die uit kerstgroen opstijgen, heerlijk is dat. En dan een poosje genieten van het resultaat. 

Tot volgende week. 

Viridis