In 2019 heeft wethouder Beens de 24 kinderen van groep 7 van de Willibrordschool een mondharmonica uitgereikt.
In 2019 heeft wethouder Beens de 24 kinderen van groep 7 van de Willibrordschool een mondharmonica uitgereikt. (Foto: Janco Barentszeen)

Mondharmonicales In De Klas

HEILOO - Eugène Vriend heeft al honderden mensen mondharmonicales gegeven en heeft nu een plan dit voor alle kinderen op de basisscholen mogelijk te maken.

Paulusschool Heiloo als eerste

De afgelopen jaren is er een discussie gaande dat het muziekonderwijs op de basisscholen achterop dreigt te raken. Onderzoeken wijzen uit dat muziek maken erg goed voor de ontwikkeling is. Daarom heeft hij bedacht dat het misschien een goed idee is dat kinderen in het basisonderwijs mondharmonica leren spelen.

Vriend legt uit. "In 2019 werd ik gevraagd om 100 zij- instromers op IPABO Amsterdam mondharmonicales te geven. Daaruit heb ik lesmateriaal ontwikkeld waarmee kinderen zoveel mogelijk zelfstandig aan de gang kunnen. Wij kunnen het onderwijzend personeel met een paar lessen goed leren spelen. Als de kinderen dan een mondharmonica hebben gaat het eigenlijk bijna vanzelf. Om mondharmonica te leren spelen hoef je geen speciaal muziek gevoel te hebben. In onze muziekcultuur moest je, als je een instrument wilde leren spelen vaak eerst noten leren lezen. Dat is eigenlijk vreemd want kinderen leer je toch eerst praten en dan toch lezen en schrijven? Ik heb een lesmethode ontwikkeld waarbij notenkennis niet nodig is. Je stem is ook een instrument. Als je een liedje kan fluiten of zingen kan je dit vaak ook op een mondharmonica spelen."

Ook de Zuidwester

De mondharmonica wordt vaak gebruikt als ademtherapie. "Doordat je op je adem speelt verbeter je ademtechniek. Hoe ontspanner je en dieper je ademt, hoe mooier de klanken op de mondharmonica worden. Kinderen leren dan niet alleen op jonge leeftijd een instrument beheersen maar ook goed met hun adem om te gaan."

In oktober 2018 is de Paulusschool in Heiloo als eerste van start gegaan kinderen mondharmonicales te geven. In 2019 heeft wethouder Beens de 24 kinderen van groep 7 van de Willibrordschool een mondharmonica uitgereikt. De lessen op deze scholen gaan fantastisch!' Ondertussen heeft ook de Zuidwester zich gemeld. "Uiteindelijk zou het mooi zijn dat het voor alle kinderen in Nederland mogelijk wordt dat kinderen een eigen mondharmonica krijgen en hier op school les in kunnen krijgen."

Stichting

De mondharmonica is een volwaardig instrument waar je werkelijk alles op kan spelen. "Het ontwikkelde lesmateriaal begint met Vader Jacob en eindigt met De Negende van Beethoven en Wilhelmus. En hoe leuk is dat? Om het Wilhelmus te kunnen spelen moet je het natuurlijk wel eerst kunnen zingen. Daar zullen ze in de politiek erg blij van worden. Uiteraard is er ook aandacht voor de moderne muziek en de blues."

Om het één en ander mogelijk te maken heeft Janco Barentsz de Stichting Mondharmonicales In De Klas opgericht. Deze stichting wil geld ophalen bij sponsoren, maar ook aankloppen bij overheden en fondsen. Voor meer informatie kan men een mail sturen naar info@mondharmonicales.nl