Ernst Oostindie.
Ernst Oostindie. (Foto: Yvonne ten Bruggencate)

Ernst Oostindie

Deze week iemand met hart voor de natuur en het groen om ons heen. En waar kan je dan beter wonen dan in Heiloo?

door Yvonne ten                 Bruggencate

Ik ben Ernst Oostindie en ik woon samen met mijn vrouw Jeannette en dochter Jip en zoon Ties in Heiloo. Ik ben hovenier en doe dit als zelfstandig ondernemer. In het dorpje Abcoude liggen mijn kinderjaren en vanaf mijn 20e was ik sterk georiënteerd op Amsterdam. Daar heb ik ook met veel plezier gewoond tot mijn 35e, en nu wonen we al weer 19 jaar in Heiloo.

Wat heeft jou gemaakt tot wie jij nu bent?

Als kind heb ik een fantastische jeugd gehad en enorm veel buiten gespeeld. Wij woonden direct aan het Abcoudermeer en groen, water en weilanden waren er volop. Mijn moeder heeft een grote rol gehad in de ontwikkeling van mij als mens. Zij was een sterke en humorvolle vrouw, die stilletjes haar ding deed én behoorlijk op zichzelf was. Tevens had zij heel goed in de gaten dat ze haar kinderen veel zelf moest laten ontdekken, waardoor elk zijn voorkeur kon ontwikkelen en het best tot zijn recht zou komen. Mijn vader verloor ik toen ik 16 was en tot op de dag van vandaag ervaar ik dat als een gemis. Ik was hierdoor vroeg zelfstandig en ben daardoor gewend alleen of samen een zinvol en rijk leven te maken. Haast op natuurlijke wijze verrijkt zich dit door samen te werken met (oudere) mensen. Ik ervaar in mijn dagelijks handelen dat ik hun mening en visie graag tot mij neem en er de goede dingen voor mij en mijn gezin uit haal. En ja, soms ontstaan daar een soort van ‘surrogaat' vader - zoon relaties uit. Ik koester het. In januari 2003 zijn Jeannette en ik naar Nepal gereisd en bezochten daar het mooie werk van stichting Veldwerk. Initiator en levenskunstenaar Rene Veldt heeft mij destijds heel erg geïnspireerd met zijn manier van werken. Onnavolgbaar energieke man, die heel erg zijn gevoel volgt.

Waar ben je trots op?

Op mijn vrouw en kinderen. Zonder hun begrip en samenwerking zou ik mijn plantenpassie niet kunnen vervullen in combinatie met het ondernemerschap. Daarnaast mag ik hun vader zijn, dat is best een uitdaging op z'n tijd Trots ben ik ook op mijzelf, op hoe ik hersteld ben in 2018 van een hernia. Ik heb geluisterd naar mijzelf met behulp van Mensendieck en sindsdien douche ik vrijwel dagelijks koud. De Wim Hof Methode is nu actueel, maar ik heb de beste man al lang geleden serieus genomen. Nu geniet ik daar elke zondag van en maak ik een vroeg ritje richting de zee om samen met twee maatjes te zwemmen.

Jouw toekomstwens?

Voor mijn kinderen wens ik dat zij stabiel en avontuurlijk in de wereld staan en dat de wereld zich geduldig blijft op stellen. En ik hoop dat zij zich sociaal blijven opstellen en proactief (zwakkeren) een handje helpen daar waar dat gevraagd wordt.

Welke boodschap zou je willen meegeven?

Met mijn bedrijf Binnen de Hagen (tuinen met ernst) draag ik het natuurrijk tuinieren een warm hart toe. Zo haal ik veel plezier uit het ontwikkelen van voedselbossen en vergroenen van zgn. ‘steentuinen'. En ik zou ouders in deze stressvolle tijd zo graag mee willen geven, dat natuur en gemaakte natuur (cultuur) jezelf en je kinderen zoveel te bieden heeft. Wees niet alleen zuinig op wat we hebben, maar geniet ook van het groen in je directe omgeving. Zorg dat onze kinderen ‘natuurinclusief' opgroeien. Dat houdt ook in dat je iets in moet schikken wanneer bijvoorbeeld de takken van een gemeenteboom of heesterbosje wat overgroeien. Erger je niet maar kijk naar wat die boom of heester je wél brengt; fluitende merels, tjilpende mezen, scharrelende egels, nachtelijke vleermuizen, vlinders en bijen.