Een rollende fabriek van meer dan één kilometer lang raast deze dagen over het spoor.
Een rollende fabriek van meer dan één kilometer lang raast deze dagen over het spoor. (Foto: Max Van Thiel)

Indrukwekkende klus aan het spoor

HEILOO - Ontzag en enthousiasme was er alom bij de vele nieuwsgierigen die waren afgekomen op de indrukwekkende werktrein die dit weekend aan haar klus tussen Heiloo en Alkmaar is begonnen. Omwonenden kijken in Heiloo met grote interesse naar de indrukwekkende technische operatie.

"Een rollende fabriek van meer dan één kilometer lang", zo typeert Niek Lentink van Swietelsky Rail Benelux zelf de 'RU 800 S'. De machine is van monsterlijke proporties, die zestien jaar geleden speciaal voor het bedrijf in Oostenrijk is ontwikkeld, meldt mediapartner NH Nieuws. De voorkant van de werktrein rolt over de losgeschroefde oude rails. Als de achterste wagon ruim vijf uur later hetzelfde punt is gepasseerd, rijdt deze over een geheel vernieuwd spoor.

Prorail heeft Swietelsky Rail alleen opdracht gegeven om het westelijke spoor tussen Castricum en Alkmaar te vervangen. Tot en met 1 maart wordt op het traject tussen Heerhugowaard en Zaandam zestien kilometer spoorstaven, dwarsliggers en ballast vervangen. Daarnaast worden vijf overwegen in Heiloo en Castricum vernieuwd. Daar worden rubberen platen aangebracht om geluidshinder tegen te gaan. De overwegen in Heiloo, Castricum en Alkmaar zijn tijdelijk gesloten. De onbewaakte overwegen in het Heilooërbos zijn deze hele periode ook dicht.