Het centrum van Heiloo verandert de komende jaren ingrijpend.
Het centrum van Heiloo verandert de komende jaren ingrijpend. (Foto: aangeleverd)

Gemeente neemt voortrekkersrol centrum Heiloo op zich

HEILOO - Al een paar jaar is er de gedachtevorming: een echt dorpshart maken in Heiloo. Daarvoor zijn de ogen gericht op het gebied rond winkelcentrum ’t Loo. Noord, oost, zuid west. Er zijn nu gelijktijdig ontwikkelingen: uitbreiding van het winkelcentrum met supermarkt Aldi aan de westkant, de ontwikkeling van een groeiende terrascultuur, andere bestemmingen voor het ING-pand en het voormalige politiebureau.

DOOR: ED BAUSCH

Niet iedereen even blij met de ontwikkelingen

En dan is er al een theater de Beun, een magnetische ijssalon, een fraai front van het gemeentehuis, een plein, een winkelcentrum en de Witte Kerk die graag haar centrumfunctie voor iedereen wil vervullen. En alles met parkeren met slechts een blauwe kaart. “De kansrijke situatie vraagt om afstemming die de zo gewenste verdere smaakvolle verlevendiging kan opleveren en een gebied creëert, dat het woord ‘dorpshart ’verdient.”

“Prachtkans voor een echt dorpshart”

Zo verwoordt de gemeente het, vanuit de afdeling communicatie. Het gemeentebestuur ziet de groei van het dorp en er komt nog meer woningbouw aan, bij de Lagelaan rond de aansluiting met de A9. “Er is ook een wens om te wonen in het centrum. Dus het gaat om winkelen, wonen, werken en ontspannen in het Dorpshart. We willen dat samensmeden, in goed overleg met alle betrokken partijen, om te komen tot een definitief masterplan aan het eind van dit jaar. Dan heb je het over verkeersstromen, verkeersluwe zones, ruimte voor evenementen, parkeren en vooral ook over vergroenen en verfraaien van de bebouwde omgeving en de pleinen. Dus we hebben als gemeente een mooie opdracht om versnippering tegen te gaan en die rol nemen we ook graag op ons.”

Vooral op zoek naar de overeenkomsten

Er is een klankbordgroep gevormd en maandag 21 juni is er een digitale ontmoeting met bewoners aan de Holleweg. De gemeente wil graag van hen weten hoe ze denken over veranderingen met parkeren en wegomlegging en ander groen, als de komst van de Aldi aan de westkant een feit is. Voor deelname aan de klankbordgroep was zeker ook de markt op het Looplein uitgenodigd. "Om wat voor reden dan ook waren er geen vertegenwoordigers bij de eerste twee sessies.>>>

LEES VERDER OP PAGINA 3

Het centrum van Heiloo met Witte Kerk als middelpunt.
Marktkoopman Ruud Bakker koestert met zijn collega's het Looplijn als magnetische prachtplek voor de markt en ontmoeting.
Wonen, werken, winkelen en ontspannen rond ' t Loo.
Winkelcentrum 't Loo gaat veranderen en daar is niet iedereen blij mee.