Marktkoopman Ruud Bakker maakt zich zorgen over het voortbestaan van de weekmarkt.
Marktkoopman Ruud Bakker maakt zich zorgen over het voortbestaan van de weekmarkt. (Foto: Ed Bausch)

Vervolg voorpagina: Aldi in Heiloo, niet iedereen is er blij mee

>>> Dat willen wel graag, ze waren ook uitgenodigd, en we gaan ook een aparte sessie houden met de marktcommissie.” In de tussentijd was er wat commotie op de sociale media: de gedachte was ontstaan dat de markt weg zou moeten of verplaatst. Maar de gemeente wil meteen duidelijk zijn: "Wij kijken vooral naar de overeenkomsten tussen alle partijen en willen zeker geen verschillen benadrukken. Natuurlijk blijft de markt in het centrum.”

Markt heeft regiofunctie

"In de eerste stukken die we zagen kwam de weekmarkt helemaal niet voor”, zegt Ruud Bakker die als standhouder de marktcommissie vertegenwoordigt. "Soms ben ik de woordvoerder, soms een collega. We zijn een hechte club met onze veertig standplaatsen.” Nieuwsblad Heiloo spreekt Bakker (al drie generaties in Heiloo) op een tropische middag, terwijl hij vanachter zijn kraam met allerlei schoonmaakspullen de stroom klanten bedient. "Die komen uit de hele omgeving naar deze markt, die 25 jaar bestaat op deze plek. De cijfers wijzen uit dat het winkelcentrum op woensdagse marktdagen duidelijk meer bezoekers trekt dan anders.”

Er lijkt nu wel contact te zijn ontstaan tussen de klankbordgroep en de marktcommissie. "We begrepen nu dat het bevoorraden van de winkels een probleem zou kunnen zijn voor het behoud van onze plek op het Looplein. Nou, het laden en lossen is nog nooit een probleem geweest en bovendien heb je overal in het land zoiets als venstertijden rond bevoorrading. Je kunt dat in overleg heel goed organiseren .De gemeente heeft als doel om alle wensen in beeld te brengen, steeds in overleg met alle partijen.” Net als standhouder Bakker ziet de gemeente dat de weekmarkt een belangrijke partij is bij verdere verlevendiging van het gebied. Bakker: “In de heftigste coronamaanden waren al mijn collega’s bezig om spullen bij de klanten thuis te brengen.

Dat zegt wel wat over klantenbinding. Heel veel producten op de markt zijn een mooie aanvulling op het aanbod in het winkelcentrum. Dat is een mooie chemie. Zie de markt op deze locatie als deel van de oplossing, niet als deel van een, volgens ons, niet bestaand probleem. Aan onderzoek naar het mooiste dorpshart werken wij natuurlijk graag mee. Wij als standhouders hebben flink geïnvesteerd in mooie kramen en natuurlijk kun je altijd nog meer bedenken. Meer reuring en het Looplein nog mooier maken: dat wil iedereen.”

Winkelcentrum 't Loo gaat veranderen en daar is niet iedereen blij mee.
Wonen, werken, winkelen en ontspannen rond ' t Loo.