Wijzigingen voor HR in 2021

Ook 2021 blijft een uitdagend jaar voor HR-professionals. De kabinetsplannen en begroting raakten door het coronavirus flink ontregeld. Zo gaat het kabinet de economie met tientallen miljarden ondersteunen. Bedrijven kunnen ondertussen reorganiseren, werknemers krijgen hulp bij omscholing voor ander werk.

HR krijgt het dus druk met de ondersteuning van de organisatie én het personeel. Daarnaast zijn er ook andere ontwikkelingen waar HR-professionals rekening mee moeten houden. Voor hen heeft Personeelsnet de belangrijkste wijzigingen voor HR in 2021 nu bijgewerkt en op een rij gezet.

Krapte

Begin dit jaar was er nog grote krapte op de arbeidsmarkt, maar het werkloosheidspercentage kan zomaar oplopen naar 5,9% van de beroepsbevolking (550 duizend mensen). Met een aanvullend sociaal pakket van 1,4 miljard euro helpt het kabinet mensen en bedrijven om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Specifiek is er aandacht voor de mensen die bovenmatig worden getroffen door de veranderingen, zoals flexwerkers, jongeren en mensen met een arbeidsbeperking.

Door de tweede lockdown, zijn de eerder gemaakte berekeningen niet meer relevant. Op Prinsjesdag werd nog een gemiddelde koopkrachtstijging van 0,8 procent berekend, waarbij werkenden er 1,2 procent op vooruit zouden gaan en gepensioneerden een half procent.

Net als altijd, zal de koopkrachtontwikkeling per persoon sterk ontwikkelen. Veel mensen zijn zonder werk komen te zitten in sectoren als de horeca, cultuur en de evenementenbranche. Zij zien hun koopkracht fors dalen. Maar in de distributie, transport en bij supermarkten wordt volop winst gemaakt en is de vraag naar nieuwe werknemers groot.

(Fiscale) maatregelen

Enkele opvallende beleidsmaatregelen die invloed hebben op de koopkracht in 2021: er wordt rekening gehouden met een contractloonstijging van 1,2 procent. Verder zullen de pensioenpremies voor werknemers stijgen naar 6,8%. De zorgpremies stijgen van €1.414 naar €1.473 per jaar. De inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet gaat omhoog van 6,7% naar 7,0%.

In 2021 wordt het belastingtarief in de eerste schijf met 0,25%-punt verlaagd naar 37,10%. De eerste schijf loopt in het huidige belastingstelsel door tot een inkomen van € 68.507. Verder wordt de arbeidskorting verhoogd: € 179 bij een belastbaar inkomen van ongeveer € 10.000, € 184 bij een belastbaar inkomen van ongeveer € 22.000 en € 324 hoger bij een belastbaar inkomen van ongeveer € 35.500.

Hierdoor houden werknemers netto meer geld over.