Monitor Detailhandel Noord-Holland 2020-2021

REGIO - De provincie Noord-Holland heeft de Monitor Detailhandel Noord-Holland 2020-2021gepubliceerd. De lichte banengroei is voornamelijk te vinden in het online-winkelen. Het aantal en de oppervlakte van winkels is afgelopen jaar opnieuw afgenomen. 

Leegstand gelijk gebleven

De leegstand is ongeveer gelijk gebleven en de toekomstbestendigheid van winkelgebieden afgenomen. De leefbaarheid in kleine kernen (in termen van supermarkt-voorzieningen) staat niet onder druk. De Monitor Detailhandel Noord-Holland is een jaarlijkse analyse van de trends en ontwikkelingen binnen de detailhandel. Het rapport geeft informatie over de feitelijke ontwikkelingen in de werkgelegenheid, winkelvloeroppervlakte, leegstand en de toekomstbestendigheid van winkelgebieden.

 

De peildatum werkgelegenheid is 1 april 2020 met als ongecorrigeerd extra meetmoment 1 september 2021. De consequenties van de Coronacrisis voor de detailhandel in Noord-Holland zijn dus deels meegenomen in deze rapportage.

Forse uitdagingen

Ilse Zaal, gedeputeerde economie: “ Wij zien dat de detailhandelsstructuur in Noord-Holland redelijk overeind gebleven is. Toch zien wij forse uitdagingen in de sector op ons afkomen. De provincie Noord-Holland zet zich daarom in om leegstand in de winkelgebieden te verminderen, op geschikte locaties transformatie naar wonen te stimuleren, samenwerking te verbeteren via de HIRB+ regeling en regionale afstemming tussen gemeenten te bevorderen.”