Zwieren en zwaaien op nazomerijs.
Zwieren en zwaaien op nazomerijs. (Foto: B.W. van de Peppel)

Schoonrijden op nazomerijs De Meent

ALKMAAR - In samenwerking met Alkmaar Sport organiseert de schoonrijdersgroep Alkmaar, onderdeel van de Landelijke Vereniging van Schoonrijders en lid van de KNSB, komende maand vier middagen schoonrijden op nazomerijs. Een unieke mogelijkheid om te kunnen schoonrijden in de zomer, met leden van de vereniging die afkomstig zijn uit heel Nederland. Maak kennis met deze sport en kom ook zwieren en zwaaien op de Alkmaarse ijsbaan De Meent.

Speciaal vanwege het 75-jarig bestaan van de LVS zijn er in september vier woensdagmiddagen gereserveerd voor het schoonrijden. "Gevorderde en beginnende schoonrijders kunnen op dit speciale uur, individueel, in paren of in een groep aan de stok, komen schaatsen", vertelt Mart Kuiper namens de LVS. "De leden van de LVS uit de verschillende provincies en ook introduceeskunnen van deze mogelijkheid gebruikmaken." 


Bij het schoonrijden wordt met specifieke schoonrijdersslag geschaatst. "Dat geeft een zwevend gevoel, waarbij je van links naar rechts op de schaats over het ijs glijdt", legt Mart uit. "Op zijn Engels wordt het 'skating the Dutch roll' genoemd. Schoonrijden is een goede basis om technisch perfect te leren schaatsen. Bovendien is het voor Nederland immaterieel cultureel erfgoed, waarbij in streekdrachten wordt geschaatst. Dus een echte traditionele sport, geschikt voor de jeugd en volwassenen van alle leeftijden."

Maak kennis met schoonrijden

Maak het zelf eens mee om te zwieren en te zwaaien over het ijs. Extra bescherming, zoals bijvoorbeeld een helm is niet vereist. Belangstellenden zijn welkom op woensdag 1, 8, 15 en 22 september van 13.15 tot 14.15 uur. Van 11.00 tot 13.00 uur is er seniorenschaatsen. Vooraf mag men alvast op deze recreatieve uren rondjes gaan schaatsen. Tijdens de uren voor het schoonrijden is begeleiding aanwezig en krijgt men technische aanwijzingen. Neem eigen schoonrijdschaatsen mee of leen ze gratis bij de ijsbaan (graag vooraf schoenmaat doorgeven). Kosten voor deelname zijn gelijk aan de standaard entreeprijzen voor de ijsbaan. De tarieven staan op www.demeentalkmaar.nl. Let op: er kan alleen worden gepind. Aanmelding is gewenst (niet noodzakelijk). Mart: "De speciale schaatsen voor het schoonrijden worden bij de LVS in bewaring genomen, zodat ze worden behouden. Dus heeft u ongebruikte schoonrijdschaatsen liggen, dan maakt u ons daar heel blij mee."


Meer weten? Bel Mart Kuiper via 06-51429174 of stuur een Whatsapp-bericht. Aanmelden voor het schoonrijden op nazomerijs kan via alkmaar@schoonrijden.nu. Meer info over deze sport is te vinden op www.schoonrijden.nu. Kunstijsbaan De Meent is te vinden aan de Terborchlaan 301 in Alkmaar.