Herstelfonds Heiloo: € 500.000 uitgegeven aan ondersteuning.
Herstelfonds Heiloo: € 500.000 uitgegeven aan ondersteuning. (Foto: aangeleverd)

Herstelfonds Heiloo: € 500.000 uitgegeven

Algemeen

HEILOO - De gemeente Heiloo heeft al snel na het uitbreken van de coronapandemie het Herstelfonds in het leven geroepen. Daarmee zijn culturele en welzijnsorganisaties, sportverenigingen en ondernemers geholpen de coronacrisis te boven te komen.

Het college heeft verleden week de laatste voortgangsrapportage Corona steunmaatregelen en Herstelfonds naar de raad gestuurd. Wethouder Rob Opdam: “Met het Herstelfonds zijn we in staat geweest om veel belangrijke spelers in Heiloo overeind te houden, we zien zelfs een positieve impuls in de onderlinge samenwerking. We gaan de komende periode bepalen welke ondersteuning nog nodig is.”

Nogmaals beschikbaar

De gemeenteraad heeft voor 2020 én nogmaals voor 2021 € 500.000,- beschikbaar gesteld voor het Herstelfonds. In beide jaren was circa € 350.000,- inzetbaar voor financiële ondersteuning van individuele organisaties. Ongeveer € 150.000,- was bedoeld voor collectieve ideeën gericht op herstel. Hierover adviseerde het team Herstelfonds het college.

Individuele ondersteuning

In 2020 hebben alle gemeentelijke huurders in de sectoren cultuur, sport en welzijn een huurkwijtschelding ontvangen van zes maanden. Commerciële huurders konden een aanvraag indienen, waarna een beoordeling plaatsvond. In totaal is vorig jaar € 182.788 besteed aan huurkwijtschelding.

In 2021 is afgezien van een algemene kwijtschelding, maar konden niet-commerciële partijen in de sectoren cultuur, welzijn en binnensport zich melden. Na onderbouwing met de jaarrekening 2020 is aan acht partijen in totaal € 138.427 huur kwijtgescholden. Voor de buitensportverenigingen is de landelijke regeling Tegemoetkoming Verhuurders Sportaccommodaties ingezet (niet opgenomen in de cijfers Herstelfonds).

Individuele ondersteuning

Vier organisaties die niet huren van de gemeente, drie sportverenigingen en één culturele organisatie, hebben een bijdrage ontvangen ter ondersteuning in de huisvestingskosten (samen € 13.911). In 2021 heeft de gemeente in totaal € 152.338 besteed aan individuele ondersteuning.

Collectieve initiatieven

In 2020 heeft het team Herstelfonds zich gebogen over 47 verschillende verzoeken. Daarvan zijn 31 met een advies voorgelegd aan het college. Aan negen initiatieven heeft het college een bijdrage uit het Herstelfonds toegekend, in totaal gaat het om een bedrag van € 35.121. 

De overige verzoeken kregen via een andere weg soms alsnog een positieve reactie, zijn bij betrokken ambtenaren belegd of doorgestuurd naar het juiste loket voor ondersteuning. Enkele verzoeken zijn afgewezen, bijvoorbeeld door het ontbreken van een relatie met corona. Er werden zes verzoeken ingetrokken door de indieners en negen werden meegenomen naar 2021, omdat ze nog niet rijp waren voor advisering.

Verzoeken ingetrokken

In 2021 heeft het team Herstelfonds 37 nieuwe voorstellen ontvangen en behandeld, naast de negen voorstellen die waren overgeheveld uit 2020. Er zijn 26 voorstellen met een advies voorgelegd aan het college, waarvan 24 initiatieven een bijdrage hebben ontvangen. In 2021 heeft het college € 116.550 besteed aan bijdragen voor collectieve initiatieven. De overige verzoeken zijn grotendeels ingetrokken door de indieners of doorgestuurd naar de ambtelijke organisatie voor beoordeling als individuele aanvraag. Daarbij is steeds gekeken of ook in die situaties partijen aan elkaar verbonden konden worden om realisatie van de voorstellen te stimuleren.

Herstelfonds gesloten

Door de gemeenteraad is tweemaal € 500.000 beschikbaar gesteld. Daarvan is nu ongeveer € 500.000 uitgegeven. Vanwege de landelijke versoepeling van de coronamaatregelen is de lokale ondersteuning inmiddels stopgezet. Sinds 1 juli kan geen beroep meer worden gedaan op het Herstelfonds. Alle verzoeken zijn eind september afgehandeld. Wel kunnen ondernemers zich nog wenden tot Halte Werk voor advies en onderzoek en kan op verzoek bij de gemeentelijke belastingen waar nodig maatwerk worden toegepast.

Voorstel

Het college stelt binnenkort aan de raad voor om circa € 410.000 vrij te laten vallen in het jaarrekeningresultaat. Het college stelt de raad dan ook voor om de resterende € 90.000 beschikbaar te stellen in 2022 voor de cultuurpodia, huurkwijtschelding van terrassen en het vasthouden van de ingezette impuls in de samenwerking. Na een akkoord van de raad gaat het college dit verder invullen.

Via de website van de gemeente Heiloo www.heiloo.nl/coronaloket blijft de gemeente communiceren over lokale en landelijke regelingen en routes voor hulp aan inwoners, ondernemers en organisaties.