Kris Appelman: "Basketball’sCool is er voor kinderen van 4 tot 9 jaar."
Kris Appelman: "Basketball’sCool is er voor kinderen van 4 tot 9 jaar." (Foto: Ed Bausch)

Basketball’sCool groeit als kool in Heiloo

Algemeen

HEILOO - Het is de week van de motoriek, dat zal niet iedereen weten.

“Maar motoriek is dus heel belangrijk, zeker voor kinderen. Want al die social media komen een goede houding niet ten goede.” Daarom nam Kris Appelman bij basketballvereniging Flashing Heiloo het initiatief, volgens een gedachte van de Nederlandse Basketball Bond, om te komen tot Basketball’sCool. Het lijkt wat op school, op z’n Engels. En dat klopt ook wel een beetje, want de Basketball’sCool is er voor kinderen van 4 tot 9 jaar. “Hoe eerder je het virus van het basketball (echt, met twee keer een l) te pakken hebt, hoe beter”, zegt Kris, met het basketballmekka Amerika als voorbeeld. “En wij hopen zo onze jeugdteams goed te kunnen vullen.”

DOOR: ED BAUSCH

Met een 10-strippenkaart ervaring opdoen met de sport

Als je meedoet aan Basketball’sCool hoef je geen competitiewedstrijden te doen. “Want die kunnen wel eens teveel zijn, voor de kinderen en voor de ouders, dus het is onder elkaar spelen in een groep onder leiding van een professionele trainer. En wat bij ons heel belangrijk is: STAR. Sportiviteit, Teamwork, Acceptatie en Respect. Dat zijn de waarden waarmee we werken. “Op die manier sport bedrijven is belangrijk.” Basketbaal is best een fysieke sport, je speelt vaak dicht op elkaar en het gaat snel, veel sneller dan bij voorbeeld voetbal. Voor onderbrekingen staat maar heel weinig tijd. Die STAR waarden zijn er niet voor niets en staan ook op de ballen.”

“Van je tenen tot je handen doet alles mee“

Velen zullen wel het enthousiasme kennen van basketball-promotor Mart Smeets kennen. “Sinds hij niet meer werkt is de aandacht op televisie voor de sport wel minder. Maar je ziet het wel steeds meer op straat, bij jongerenveldjes hangt vaak wel een net. Eigenlijk hebben Nederlanders een perfecte bouw voor de sport, we zijn lang. Het mooie van deze sport is dat je eigenlijk je hele lichaam inzet, alles van je tenen tot je handen moet goed staan als je vingertoppen uiteindelijk de juiste draai gaan maken om de bal in het netje te krijgen.

In twee jaar flinke groei meegemaakt

Flashing Heiloo telt ongeveer 150 leden. Daar zitten de ruim 4-9 jarigen niet bij. “Ik begon in 2019 met drie kinderen, nu zijn het er al bijna 50, die op zondagochtend naar de sporthal komen. Maar er hebben er nog meer kennis gemaakt met de sport. Mijn wens is dat we uiteindelijk twee van zulke groepen hebben”, zegt Kris, die als lid van de technische commissie de begeleiding doet van de jeugdtrainers. 

Hij vertelt over de omslag die hij in zijn dagelijks werk maakte. “Ik zat in de salesmarketing en trainde bij de club de kinderen. Daar zag ik hoe leuk kinderen zijn in de basisschoolleeftijd. En toen maakte ik de stap als zij-instromer naar de PABO en ben nu leraar aan een basisschool.” Met een 10-strippenkaart kun je bij Flashing Heiloo als 4-9 jarige heel laagdrempelig en goedkoop kennis maken met basketball.

Kijk voor meer informatie op www.flashingheiloo.nl