Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Column Viridis: ‘Klimaat en zo’

Algemeen

“Met de klimaattop in Glasgow momenteel komt er ook in de media veel aandacht voor milieu en de vragen die worden opgeroepen zijn urgent. Ruim vijftig jaar na het eerste Rapport van de club van Rome’. Daarin werd opgeroepen meer te doen om onze leefomgeving te behouden voor de toekomst.

Niets nieuws kun je dan denken. De werkelijkheid is natuurlijk complexer. Vanaf nu is alles wat wij als mensen minder consumeren winst voor onze planeet. En minder vinden we niet zo leuk en zijn we ook niet zo gewend. Minder kilometers, het kan hebben we gezien in de afgelopen periode, minder vliegen, kan ook best. Minder vlees eten ook een bijdrage, kortom op allerlei terrein kun je een bijdrage leveren.

Zelf ben ik een voorstander van vergroenen, een kleine bijdrage, jazeker. Maar ook eentje die op grote schaal toegepast een bijdrage levert. Deze week heeft de tuinvereniging Groei & Bloei in Heiloo en Castricum met leerlingen van de lagere en middelbare school een concrete bijdrage geleverd. Er werden bomen, struiken en vaste planten in de buurt van de scholen geplant. Samen met de leerlingen. Zij hadden vorig jaar al bedacht waarom dit nodig was en een plan gemaakt. De kennis van planten en bomen die onze leden bezitten kunnen we zo actief inzetten. Heel leuk om met kinderen gesprekken te voeren over het groen of over hun leven. En welke rol groen daarin speelt.

Door op jonge leeftijd een dergelijk project op school te draaien leren zij al vroeg de waarde van de natuur voor de mens. Natuurlijk hopen we dat de vonk overspringt naar hun ouders. Veel mensen weten weinig van tuinieren en dan is het gewoon wat minder leuk. Deze kinderen hebben nagedacht over wat nodig is: Schaduw voor warme dagen, water voor dieren, voedsel voor dieren. Zij weten het verband tussen een groene leefomgeving en welzijn.

Voor nu en in de toekomst. Mocht u nog niet zoveel weten neem dan eens een kijkje bij Groei & Bloei activiteiten, daar wordt u vast wat wijzer op groengebied: midden-kennemerland.groei.nl of op groei.nl

En dan waren er nog de laatste courgettes op de volkstuin en nog steeds Dahlia’s. In  november is dat echt niet eerder voorgekomen zover ik weet. Ik plukte de laatste pronkbonen en at ze dezelfde dag, lekker vers. De koperen pot waarin ik ze kweekte, heeft zijn dienst gedaan. Na vier keer zaaien, uitplanten en vervolgens aan de slakken ten prooi te zien vallen bleek deze koperen pot de oplossing. In het zonnigste hoekje van de tuin thuis toch nog gelukt. Op de volkstuin staat nog een enkele andijviestruik, wat boerenkool, palmkool en prei. Het wordt tijd om nog wat planten op te rooien waarvan teveel staat zoals de prachtige Crocosmia ‘Lucifer’, die in de zomer de show steelt met felrode bloemen. Bijzondere zomer, volgend jaar nieuwe kansen.

Tot volgende week.”

Viridis