Vele ambachtslieden komen naar het museum om hun ambacht te tonen.
Vele ambachtslieden komen naar het museum om hun ambacht te tonen. (Foto: Duco de Vries)

Ambachtenweekend met verloting houten beeld

MEDEMBLIK - Bij het Nederlands Stoommachinemuseum, gevestigd in het voormalig stoomgemaal Vier Noorder Koggen, is zaterdag 17 en zondag 18 juli tijdens de ambachtenmarkt weer van alles te zien en te beleven. Vele ambachtslieden komen naar het museum om hun ambacht te tonen. Er zijn demonstraties met rietdekken, glaskunst, beeldhouwen, sokkenbreimachine uit 1920, lijstenmakerij, tingieten, midwinterhoorn bouwen, touwslaan, quilten en nog veel meer.

Boomzaagkunstenaar Dave Harmsworth laat zondag 18 juli nog eenmaal zien hoe hij uit boomstammen prachtige (dier)figuren zaagt. Kans maken om één van deze beelden te winnen? Koop dan een lootje (meer mag natuurlijk ook). De lootjes kosten € 2,50 per stuk en zijn bij het museum verkrijgbaar. De winnaar wordt zondagmiddag om 16.00 uur bekend gemaakt. Niet aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen? Dan krijgt men bericht en kan het beeld kan later worden opgehaald. De overige beelden worden zondagmiddag bij het museum geveild.

Robuuste machines

In de smederij van het gemaal toont de smid zijn smeedkunsten en vertelt enthousiast over zijn ambacht. Kinderen kunnen bij de tinnegieter (tegen een kleine vergoeding) zelf iets gieten en bij de touwslager een touw slaan. Het museum is onder stoom en de robuuste machines zijn in werking te zien. Buiten in de machinetuin is hijsen, zagen en baggeren geblazen en rijdt stoomwals Hendrik Jan puffend in 't rond.

Museumrondvaarten

In een klein uur neemt schipper Rob Smak van de Koggevaarder zijn passagiers mee langs de mooiste plekken rondom Medemblik en vertelt allerlei wetenswaardigheden over het gebied. Rondvaarten vertrekken zaterdag en zondag vanaf het museum om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Per vaartocht kunnen maximaal 20 personen mee. Kijk voor meer info op: www.stoommachinemuseum.nl