Joke de Jong, coördinatrice, staat bij de sofa en heeft een kleinere sofa in de hand.
Joke de Jong, coördinatrice, staat bij de sofa en heeft een kleinere sofa in de hand. (Foto: Cocky Kohnhorst)

Bewoners Max Plazierhuis zijn er klaar voor: ‘We willen de social sofa mozaiëken’

Algemeen

SCHAGERBRUG - De bewoners van het Max Plazierhuis kunnen niet wachten om hun social sofa te mozaïeken. De betonnen bank, helemaal overgekomen uit Tilburg van Social Sofa, staat klaar om ‘ingekleurd’ te worden. Maandag 12 juli mogen de bewoners met de vrijwilligers aan de slag. Heel Schagerbrug mozaïekt!

Een van de vrijwilligers is Cocky Kohnhorst. Zij is ook degene die het initieerde om deze speciale bank naar Schagerbrug te brengen. “Het gaat niet zozeer om de bank, maar om het hele concept Social Sofa. De bank is gemaakt uit maatschappelijk en sociaal oogpunt. Het wordt ingezet voor projecten over heel Europa om kwetsbare mensen te verbinden met de samenleving. Samen mozaïeken verbindt en verbroedert. We gaan de sociale verkilling aan.’’

Afgelopen dinsdag is de bank geleverd. De (nu nog kale) bank, bestaat uit lijnen en cijfers. Zo kun je zien waar welke stukjes mozaïek moet worden gelijmd. Deze dagen zijn vrijwilligers voornamelijk bezig om de vele mozaïeksteentjes los te maken uit speciale matten en op kleur en grootte te categoriseren. “We hebben maar liefst 36 kleuren op de bank en duizenden steentjes. Het zijn vierkante glassteentjes van 2 bij 2 cm. Je krijgt er een knipapparaat bij zodat je de steentjes op maat kunt snijden. Je zult begrijpen dat we even tijd nodig hebben voordat we daadwerkelijk kunnen beginnen met plakken,’’ lacht Cocky.

In totaal zullen er 9 vrijwilligers de bewoners helpen met de bank ‘in te kleuren.’ “Vrijwilligster Joke en ik hebben twee dagen cursus gevolgd bij een dorpsgenoot. Zaterdag krijgen de vrijwilligers de workshop vanuit Social Sofa uit Tilburg. 

 We hebben toen een klein bankje gemozaiekt. Dan heb je een beetje het gevoel hoelang het duurt. Tevens is dit project dagbesteding, dus het gaat niet zozeer om het eindresultaat, maar om de weg ernaartoe.”

Als het aan Cocky ligt staat de bank in zijn volle kracht volgend jaar lente in de tuin. “We maken nu schema’s voor de vrijwilligers wie wanneer komt helpen. De moeilijke stukken doen wij, de wat makkelijkere gedeeltes doen we met de bewoners. Ik denk dat we per dag een uurtje zullen mozaïeken. Iedereen die wil komen kijken is van harte welkom. Tot snel!’’

Werkende handen van de bewoners. Zij halen de steentjes van de mozaïek-matjes.
Vrijwilligster Marta met haar eigen bankje.