Wethouder Sigge van der Veek opende als 'blinde/slechtziende' het eerste Oogcafé in de gemeente Schagen.
Wethouder Sigge van der Veek opende als 'blinde/slechtziende' het eerste Oogcafé in de gemeente Schagen. ((Foto: aangeleverd))

Eerste Oogcafé Schagen groot succes

Algemeen

SCHAGEN - Een kleine 30 man kwam afgelopen dinsdag af op op het Oogcafé. Een leuke kennismaking voor en door mensen met een (lichte) visuele beperking. Initiatiefnemer Marcel van Baar is tevreden over de opkomst. Hij hoop dat er maandelijks nog meer mensen het café bezoeken.

Met een heuse aftrap van wethouder Sigge van der Veen is het eerste Oogcafé in Schagen geopend. Geblinddoekt en bewapend met een taststok, liep Sigge via een blindengeleidelijn op zoek naar een klanktegel. Door op de klanktegel te slaan met de taststok weerklonk een Japanse gong en via deze galm was het café geopend.

“Het is heel vanzelfsprekend om bijvoorbeeld de trap op en af te gaan, om een deur open en dicht te doen of om een kopje koffie te zetten. Maar met een visuele beperking is dat toch anders,’’ vertelt Van Baar, zelf ook visueel beperkt.

Ook voorzitter Annemarie de Hoogt van Oogvereniging Noord-Holland was aanwezig en toonde zich blij dat er weer een Oogcafé van de grond is gekomen.

Tijdens de bijeenkomst kent het grootste gedeelte elkaar niet. Mensen en begeleiders kwamen uit heel de regio Schagen. Anna Paulowna, Oudesluis, Den-Helder, ‘t Zand, ‘t Veld, Heerhugowaard en Nieuwe Niedorp waren vertegenwoordigd. “Dat maakt het juist zo leuk. Er is echt behoefte aan dit soort bijeenkomsten. Er ontstond ook direct een goede sfeer en door de gezellige plek, de huiskamer van Loet 10, is het een succesvolle start geweest van het Oogcafé Schagen,’’ aldus Van Baar.

De volgende bijeenkomst is op dinsdag 3 augustus van 13.30 uur t/m 16.00 uur. Aanmelden bij marcelvanbaar@quicknet.nl of 06-53364218.

Een fijne plek om met elkaar over van alles en nog wat te praten.