Afbeelding
(Foto: JB/RM)

De wijsheid in pacht hebben

Nu dat Nederlandse gezegde boven mijn column staat als eerste letters, begrijp ik er opeens de volle betekenis van. In de volksmond zeggen wij: "Nou die denkt ook dat hij alles weet". Letterlijk laten wijze mensen uit vroegere eeuwen ons weten dat wij alle wijsheid en kennis alleen maar te leen hebben( pachten is o.a. lenen, huren)

En hopelijk weer aan anderen doorgeven. Door dit gezegde moest ik in deze chaotische corona -en parlementstrijd aan een waar gebeurd verhaal denken.

Zij was door studeren en hardwerken een zeer succesvolle zakenvrouw geworden! Zo'n vijftien jaar geleden had ze alles tegen. Ze was een vrouw, want ja, zaken doen kon alleen een man. Ze was beeldschoon met prachtig blond haar; en ja vrouw en ook nog blond?

Wat ik schrijf, klinkt als een vloek in je oren! In haar kostbare vrije tijd las zij boeken over wijze mannen. Sjamanen genoemd die het heelal bestudeerden en het evenwicht in de natuur tussen mensen en dieren, eenvoud en simpel leven wat de aarde schonk, haar ogen openden. Zij deed en doet nog steeds afstand van alles wat zij bezat.

Haar prachtige haar ging naar een pruikenmaker en met een kale schedel en een eenvoudige monnikspij trok zij zich terug in een klooster. Zij leeft nog steeds als een sjamaan en ik denk als zij, net als wij met z'n allen in de polder en overal in de wereld, leest en ziet hoe de natuur huilt om onze dwaze capriolen, blik en plastic NAAST in plaats van in de vuilnisbak gooien; een kleinigheid bij alles wat we niet meer doen. Ook wordt er niet van ons verwacht om een mooie fijne baan op te geven. Maar hoe fijn zou het zijn om een leefbare aarde aan een nieuwe generatie door te kunnen geven!

Misschien heeft men dan ook alle kwalen onder de knie en vliegen parlementsleden elkaar niet meer in de haren!

Veel lieve groetjes.

Plastic.