Tassen staan weer bijna klaar.
Tassen staan weer bijna klaar. (Foto: aangeleverd)

'We hopen dat mensen zelf de handschoen gaan oppakken'

Vervolg van de voorpagina.

Erna: "Zo vragen we bijvoorbeeld naar hobby's en lievelingseten, zodat we niet met melkchocolade aankomen bij iemand die alleen maar blij wordt van pure chocolade."

Bakkerijen

De inhoud van de pakketten wordt veelal geschonken en/of zelf gemaakt. Antoinette: "Toen we startten hadden we nul middelen om een pakket te vullen. In de beginjaren deden we een oproep aan mensen om te kijken of ze iets in de kast hadden staan wat ze konden missen. Want zelfs als je niets hebt kun je toch vaak wat missen", is ons credo. "Sommigen gaven ons artikelen uit hun eigen kerstpakket of doneerden het hele pakket. Door de jaren heen kon de inhoud van het verrassingspakket steeds meer worden uitgebreid met giften van bedrijven, particulieren en donateurs waarvoor we een rekeningnummer in het leven hebben geroepen." Emmy vult aan: "Wat zeker genoemd mag worden zijn Bakkerij Alkemade en Bakkerij Slijkerman die van meet af aan allerlei lekkernijen hebben gedoneerd. Ook Bloemennis uit Hippo draagt elk jaar bij. Deze drie ondernemers vormen elk jaar de basis voor het pakket." Sinds twee jaar is het verrassingspakket verruild voor een gezellige kersttas die wordt gesponsord door de Rotary.

Inzamelpunten

De gedoneerde spullen worden jaarlijks ingeleverd bij een van de inzamelpunten die door heel Hollands Kroon zijn verspreid. "Daarna worden alle producten - die ongeopend en nieuw zijn -  bij mij in de schuur verzameld", zegt Antoinette. "We vullen de tassen met alles wat leuk en lekker is, zoals chocolade/ drop, een puzzelboekje, puzzel, doucheschuim en een zelfgemaakte bemoediging. Met name dat laatste is zó leuk. Zo maken alle scholen lichtpuntjes met een lief tekstje, is er iemand die stenen beschildert en worden de meeste leuke gehaakte dieren aangeboden. Daar zit heel veel liefde in en dat maakt het zo mooi."

'We hebben dit alleen kunnen doen met z'n allen'

De verrassingstassen worden op 22 december uitgedeeld, iets dat de vier vrouwen niet (meer) zelf ondernemen. "Wij hebben dat een aantal jaren gedaan en dat is natuurlijk heel mooi en dankbaar werk. Maar wij vinden het ook leuk om dat aan een ander over te laten. De laatste jaren wordt het door een aantal dames op vrijwillige basis gedaan." Omdat de actie gericht is op de ander worden geen namen vermeld van donateurs, maar geschiedt alles anoniem. "Aan de verrassingstas komt een kaartje met de volgende tekst; 'Er is aan u gedacht, u bent geliefd'. "We doe dit met z'n allen, want wij kunnen het met z'n vieren wel leuk verzinnen, maar zonder inpakkers zijn we nergens. We starten altijd half oktober met de actie en geloof het of niet: op de dag dat de tassen worden uitgereden, zijn wij kapot! Maar het is het dubbel en dwars waard."

Toch is het met de actie 'Mooie Kerst Hollands Kroon' na dit jaar gedaan. "Wij hopen dat de mensen wakker worden en het vanaf 2022 zélf gaan oppakken. We hebben het iedereen heel makkelijk gemaakt om aanmeldingen te doen via een linkje op onze Facebookpagina 'Mooie Kerst Hollands Kroon'. We zien het als ons doel om mensen aan te zetten iets voor een ander te doen. We hopen dat we hiervoor met 'Mooie Kerst Hollands Kroon' een solide basis hebben gelegd." 

Met z'n allen

De initiatiefneemsters van 'Mooie Kerst Hollands Kroon tot slot: "We willen graag benadrukken dat we dit alleen hebben kunnen doen met z'n allen. Denk aan onze trouwe inzamel-, inpakdames en -heer, alle creatievelingen met hun kunstwerken en zelfgemaakte lekkers, de mensen die spullen en/of geld doneerden en de winkeliers/ ondernemers en scholen die vele jaren van alles hebben geschonken. Het is teveel om op te noemen. Ook zijn we dankbaar dat we altijd een ruimte hadden waar we konden inpakken. Langs deze weg danken we ook de wegbrengers, en niet te vergeten de mensen die aan de ander dachten en ze aanmeldden. Samen hebben we dit met liefde en heel veel plezier gedaan, op naar ons mooiste laatste jaar!"

Zie voor het doneren van spullen de Facebookpagina 'Mooie Kerst Hollands Kroon'. Wie de actie financieel wil steunen kan dit doen via NL36 RABO 0152 7728 55 t.n.v. CVG Oase met als omschrijving: Mooie kerst Hollands Kroon. De gehele opbrengst wordt besteed aan producten voor de verrassingstas.

Inzamelhoekje op een school in Slootdorp