Jelle Beemsterboer en Stefan van Schaik zijn blij met de getekende overeenkomsten.
Jelle Beemsterboer en Stefan van Schaik zijn blij met de getekende overeenkomsten. (Foto: Wooncompagnie )

Nieuwbouw Corporatiehotel en huurwoningen stapje dichterbij

SCHAGEN - De realisatie van de broodnodige huisvesting voor spoedzoekers en woningzoekenden in de gemeente Schagen is weer een stap dichterbij. Op 3 mei hebben beide partijen een handtekening gezet onder drie anterieure overeenkomsten.

Vanuit de behoefte om woningzoekenden met acute woningnood een veilig thuis te kunnen bieden hebben de gemeente Schage­­n en Wooncompagnie plannen ontwikkeld voor de nieuwbouw van een Corporatiehotel met 44 appartementen aan de Piet Ottstraat in Schagen. Daarbij worden er ook 21 huurwoningen gebouwd aan de Sint Maartensweg in Sint Maartensbrug en 12-18 sociale huurappartementen aan de Melchiorstraat in Oudesluis.

Steeds meer 1 of 2 persoons huishoudens

De sociale huurwoningen in Sint Maartensbrug en Oudesluis zijn bestemd voor het huisvesten van 1 of 2 persoonshuishoudens van alle leeftijden. De woningen in Oudesluis worden uitgevoerd in een conceptueel bouwsysteem en kunnen daardoor sneller gerealiseerd worden. In Sint Maartensbrug wordt er tevens gekeken of er een aantal koopwoningen en een huisartsenpraktijk gerealiseerd kunnen worden in het plan, waardoor deze maatschappelijke functie in de toekomst voor het dorp en de omgeving behouden kan blijven.

Dorpsraad denkt mee

In Sint Maartensbrug is naar aanleiding van een informatieavond 16 september 2020 een dorpsraad opgericht, die actief mee denkt over de woningbouwbehoefte in het dorp en aangrenzende dorpen. De Dorpsraad ‘Sint Maartens(vlot)brug(zee)’ laat weten verheugd te zijn met de woningbouw. ‘De gewijzigde plannen sluiten beter aan bij de enquête woonbehoefte, die is gehouden in het dorp’. Voor de nieuwbouwplannen in Oudesluis en Schagen wordt binnenkort het participatietraject opgestart.

Spoedzoekers zonder plek

Naast de sociale huurwoningen wordt er een Corporatiehotel gerealiseerd. Dit is een hotel voor bijvoorbeeld ouders die door een scheiding in een moeilijke situatie zijn beland, waar vooral kinderen de dupe van zijn. In het Corporatiehotel wordt onderdak geboden aan zogenaamde spoedzoekers die niet binnen de reguliere toewijzingssystematiek op korte termijn in aanmerking komen voor een woning.

Haalbaarheid en planning

De gemeente en de Wooncompagnie streven er naar om het conceptbestemmingsplan einde van dit jaar aan de raad te kunnen voorleggen. Daarmee kan de bouw van deze drie projecten hopelijk volgend jaar starten.