Chris is geboren in Waarland, opgegroeid in jongerencentrum De Koog en volwassen geworden als voorzitter van het Heerhugowaardse jongerencentrum Kompleks.
Chris is geboren in Waarland, opgegroeid in jongerencentrum De Koog en volwassen geworden als voorzitter van het Heerhugowaardse jongerencentrum Kompleks. (Foto: Theo Annes)

'Ik weet eigenlijk nog steeds niet wat ik later wil worden'

DIJK EN WAARD - Chris P Dekker ken je misschien van zijn jarenlange betrokkenheid als medewerker bij jongerencentrum De Koog, door zijn geboortegrond Waarland of door zijn huidige functie als voorzitter van Kompleks in Heerhugowaard.

door Marsha Bakker

Door zijn jarenlange ervaring als bassist èn hoofdredacteur van vakblad De Bassist, is hij inmiddels ook geen onbekende bij bassisten van begeleidingbands van grote sterren. "Een bassist is - even generaliserend - het type mens dat niet graag op de voorgrond staat. Daar zijn de zanger en de gitarist voor. Terwijl zij in de spotlights staan, bepaalt de bassist, samen met de drummer, het ritme. Het zijn vaak ingetogen mensen die ook backstage het liefst een beetje op de achtergrond blijven. Dat schept onderling een band tussen bassisten over de hele wereld. Het zijn ook types die erg geïnteresseerd zijn in de skills van hun collega's en elkaar totaal niet als concurrentie zien. Door mijn werk als hoofdredacteur van het vakblad/ hobbyblad De Bassist interview ik veel muzikale vakgenoten, ik kom ze tegen op beurzen en evenementen en heb met een groot aantal ervan regelmatig contact via social media.” 

Zo mag hij Roger Waters, de bassist van Pink Floyd tot zijn kennissenkring rekenen, maar ook Dale Davis die jarenlang bas speelde bij Amy Winehouse. David Ellefson van de metalformatie Megadeth kwam hij tegen op de NAMM: de grootste beurs voor muziekinstrumenten in Los Angeles en daar bleek dat ze allebei hetzelfde concert van tieneridool Taylor Swift hadden bezocht. "Hij was er met zijn dochter die fan was van Swift en ik omdat ik door de bassist van haar begeleidingsband was uitgenodigd. Naast onze passie voor de bas schepte die ontboezeming ook een band, haha.” Onder de indruk van de grote namen is hij inmiddels niet meer, al blijft het speciaal om ze te mogen interviewen of tegen te komen bij events. "Sommige bassisten volgde ik als beginnend bassistje al en daar zit ik nu mee aan een biertje, dat is wel tof. Maar ik ben niet starstruck. Wel kijk ik nog steeds op tegen Ivo Severijns, de bassist van onder andere Herman Broods Wild Romance. Hij is zó goed. Ik was daar vroeger al enorm fan van. Als ik die tegenkom ben ik nog steeds wel onder de indruk hoor.”

lees verder op pagina 3

Afbeelding