Nathalie Peters, oprichter van stichting De Bemiddelingskamer.
Nathalie Peters, oprichter van stichting De Bemiddelingskamer. (Foto: Vincentdevriesfoto.nl)

'Als aannames zich opstapelen gaat het mis'

ALKMAAR - Een boom die over de schutting uitsteekt, de bovenbuurvrouw die op haar hakken geluidsoverlast veroorzaakt of die buurtjes die nooit gedag zeggen. Bij Buurtbemiddeling weten ze inmiddels wel dat de aanleiding meestal een dieper onderliggend gevoel verhult. Zo kan het niet gedag zeggen eigenlijk een behoefte aan erkenning zijn. De vrijwilligers van Buurtbemiddeling hebben een brok aan ervaring en lossen zo'n 70 procent van de conflicten op. Een mooie prestatie in coronatijden, waarin het gros van Nederland thuiswerkt en de kans op overlast dus aanzienlijk groter is.

Buurtbemiddeling ziet aantal meldingen tijdens corona met 25 procent stijgen

"Door corona hebben we het afgelopen jaar zo'n 25 procent meer meldingen ontvangen", zegt Nathalie Peters, oprichter van stichting De Bemiddelingskamer. "Tijdens de eerste lockdown hebben we doorgepakt en een methodiek ontwikkeld van telefonisch bemiddelen om hulp te blijven bieden bij conflicten. In Alkmaar zijn het afgelopen jaar 228 meldingen binnengekomen. De top-3 van onderwerpen is 1: geluidsoverlast (85); 2: roddelen/pesten (37) en 3: tuin (30). Het is begrijpelijk dat geluidsoverlast in een stad als Alkmaar op 1 staat, maar in de gemeente Bergen staat tuin bijvoorbeeld op de eerste plaats. Zo verschilt de top-3 per regio. De aanleiding van een geschil is bijvoorbeeld geluidsoverlast, maar de onderliggende behoefte is rust. Wanneer het vaak misgaat? Aannames. Bijvoorbeeld: De buurvrouw maakt veel herrie om mij te pesten. Als iemand eenmaal het idee heeft dat er bewust gepest of genegeerd wordt, stapelen de aannames zich op en gaat het mis."

Volgens mede-oprichter Monique Kleijnen weten buurtbewoners De Bemiddelingskamer steeds beter te vinden. "Ze benaderen ons rechtstreeks of zijn doorverwezen, bijvoorbeeld door een woningbouwvereniging of politie. De meeste mensen die contact met ons opnemen, willen er ook écht uitkomen.

Praat altijd vanuit je gevoel

Een team van twee vrijwilligers benadert beide buren en begeleidt de bemiddeling. Onze vrijwilligers zijn goed getraind en hebben veel ervaring. Ze kunnen heel goed luisteren, zorgen ervoor dat iedereen ook echt gehoord wordt en brengen eerst in kaart wat er precies speelt. Vervolgens wordt naar een oplossing gekeken die voor alle buren aanvaardbaar is. Verder geven ze handvatten om verder te kunnen."

Kwaliteitskeurmerk

Het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en veiligheid) heeft onlangs Buurtbemiddeling Alkmaar opnieuw het Plus-certificaat toegekend. "Voor ons een enorme waardering en betekent dat we onze organisatie en werkwijze op orde hebben", vervolgt Nathalie. "Door onze manier van werken hebben we veel burenruzies kunnen voorkomen of oplossen. Wat ik als belangrijkste tip kan meegeven? Praat altijd vanuit je gevoel. Laat de ander weten wat iets met je doet, in plaats van alleen benoemen waar je je aan stoort. En ga een gesprek altijd aan als je rustig bent, dus nooit in het heetst van de strijd iets proberen op te lossen.

Meer tips? Kijk op www.debemiddelingskamer.nl.

.