De mega truss die al maanden voor de hoofdingang ligt, wordt volgende week geplaatst.
De mega truss die al maanden voor de hoofdingang ligt, wordt volgende week geplaatst. (Foto: Ed van de Pol)

Laatste fase dakloos AFAS Stadion

ALKMAAR - Nog even en het AFAS Stadion sluit zijn dakloze periode af. Het nieuwe dak van het AFAS Stadion gaat namelijk zijn laatste fase in. Wel eens over de A9 gereden en een gigantische witte staalconstructie voor de hoofdingang zien liggen? Dit enorme, witte gevaarte - wat kenners een 'mega truss' noemen - wordt volgende week boven de hoofdtribune geplaatst. Maar liefst 100 vrachtwagens zijn nodig om de twee immense kranen te bouwen die deze gigantische truss van 600.000 kilo boven de hoofdtribune plaatsen.

Mega truss van 600.000 kilo volgende week geplaatst

De mega truss is een witte boog van 170 meter lang, bij een hoogte van 19 en breedte van 9 meter. Na plaatsing wordt het dak dichtgemaakt en geprepareerd voor gebruik. "De verlichting wordt onder het dak verdeeld en de geluidsinstallatie en camera's worden teruggeplaatst", zegt Ron Homan, (manager technisch beheer en onderhoud bij AZ) tegen AZ tv. "Het plaatsen van de mega truss is een groots gebeuren. Door corona kunnen we helaas geen publiek toelaten, maar we gaan het proces live streamen."

Volgens AZ-directeur Robert Eenhoorn hebben de Alkmaarders straks 'het veiligste stadion van Nederland'. Mogelijk kunnen er zelfs nog wedstrijden met publiek gespeeld worden. Het oude dak dat in de zomer van 2019 deels instortte was waarschijnlijk kort na de opening in 2006 al verzwakt door een storm, bleek uit het onderzoeksrapport van Royal HaskoningDHV. De belangrijkste oorzaak van de instorting waren dat de lassen te dun waren uitgevoerd en ontwerpfouten bij de verbindingen. De neerwaartse windbelasting, waarop het dak niet was berekend, gaf het laatste zetje waardoor het dak instortte.