De Tweede Kamerverkiezingen zitten erop. Net als vorig jaar hebben de meeste Alkmaarders voor de VVD gekozen.
De Tweede Kamerverkiezingen zitten erop. Net als vorig jaar hebben de meeste Alkmaarders voor de VVD gekozen. (Foto: Pixabay)

Alkmaarders kiezen voor VVD, D66 volgt

ALKMAAR - Net als vorig jaar hebben de meeste Alkmaarders voor de VVD gekozen. De partij van Mark Rutte kreeg 20,7 procent van de stemmen; tijdens de vorige verkiezingen in 2017 kreeg de VVD 22,2 procent van de stemmen. Net als de landelijke trend is ook D66 de grootste volger. In Alkmaar kon de partij dit jaar rekenen op 17,9 procent van de stemmen, terwijl dat percentage in 2017 nog op 13,9 stond. D66 wordt gevolgd door de PVV (9) GroenLinks (6,8), CDA (6,8), SP (6,6) en PvdA (6,4)

Van de nieuwkomers kreeg Volt, met lijstrekker Laurens Dassen met 2,5 procent de meeste stemmen. GroenLinks deed het net als de landelijke trend ook in Alkmaar minder en kreeg 6,8 procent van de Alkmaarse stemmers; bij de vorige verkiezingen was dit nog 12,8 procent.

Minder naar stembus

Opvallend is dat minder mensen naar de stembus gingen: 80,5 procent heeft gestemd, maar in 2017 ging 82 procent van de inwoners die mogen stemmen naar de stembus. De opkomst in Alkmaar is dit jaar lager dan bij de vorige verkiezingen: 80,5 procent van de inwoners die mogen stemmen, heeft dat ook gedaan. In 2017 ging nog 82,0 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus. Wellicht heeft de coronacrisis gezorgd voor de afname.

Platteland

Regionaal zijn er grote verschillen hoe er gestemd wordt. Zo wordt er doorgaans anders in steden gestemd dan op het platteland. RTL Nieuws onderzocht per gemeente hoever deze afwijkt van het uiteindelijke uitslag en maakte een ranglijst van afwijkende gemeenten.


Alkmaar staat op die ranglijst op plaats 48 van de 355 Nederlandse gemeenten wat betekent dat het stemgedrag behoorlijk goed overeenkomt met dat van Nederland als geheel. Verschillen zijn er echter altijd.