Bart, rechts, en Carl voor de winkel in 't Loo. De bestuursleden van de vereniging Heiloo Energie vinden de locatie 'een fantastische plek. We hopen in het winkelcentrum te mogen blijven.'
Bart, rechts, en Carl voor de winkel in 't Loo. De bestuursleden van de vereniging Heiloo Energie vinden de locatie 'een fantastische plek. We hopen in het winkelcentrum te mogen blijven.' (Foto: Ed Bausch)

'Verantwoordelijkheid nemen voor de eigen behoefte aan energie'

HEILOO - Het Friese dorp Reduzum, met alle inwoners als eigenaar van de windmolen, is wel een voorbeeld. Maar er zijn meer inspiratiebronnen, naast de eigen gedachten op maat voor het eigen dorp. Zo blijkt in een gesprek over de stand van zaken op de vastbesloten tocht op weg naar onderlinge verbinding, op de route naar de voordelen van ander gebruik van energie en andere grondstoffen daarvoor.

DOOR: ED BAUSCH

Heiloo Energie werkt vooral aan goede informatie

In mei hield het bestuur van de vereniging Heiloo Energie een door de omstandigheden digitale peiling en afgelopen maandag leverde de vereniging een bijdrage aan de gemeentelijke bespreking over de RES, de Regionale Energie Strategie. Daarbij werd onder meer gepleit voor een zonnegeluidsscherm langs de A9. Nieuwsblad Heiloo ging op bezoek bij twee van de bestuursleden, Bart Hoogcarspel en Carl Müller, in de winkel in ’t Loo.

Winkel in 't Loo

In 2012 is de vereniging opgericht, door drie personen. Al snel waren er veertig leden en vonden er allerlei bijeenkomsten plaats, ook met ondernemers en in de loop van de jaren kreeg de vereniging de kans om een winkel in ’t Loo te mogen inrichten. “Een fantastische plek, en we hopen ergens in het winkelcentrum te mogen blijven als er te zijner tijd een herindeling is in verband met de verbouwing voor de komst van de Aldi.” De vereniging heeft nu 500 leden en behoort daarmee tot de grootste verenigingen van het dorp. Bart en Carl willen hun vereniging niet zozeer zien als een actieclub. “Het gaat ons om een goed aanbod aan feiten, aan voor iedereen haalbare doelen en we willen een goed platform zijn voor de gemeente. Daarbij gaat het ons om de eigen energiebehoefte van de inwoners. “In plannen zouden wij graag het werken aan meer betrokkenheid en een hoger eigendomsrecht voor inwoners terugzien.”

Van Parijs naar Heiloo

In Parijs werd enige jaren geleden het wereldwijde klimaatakkoord gesloten. "Dat is natuurlijk fantastisch want grenzen betekenen niets als je het hebt over tegengaan van verontreiniging. En zon en wind zijn overal. Wij proberen vooral om het denken over andere en meer verantwoorde vormen van energiegebruik te vertalen naar de lokale schaal. Wat is in ons dorp bij inwoners de behoefte aan stroom voor huis en auto, voor verwarming, voor vervoer. En hoe zouden wij dan als dorp zelf in onze behoefte kunnen voorzien? Als zoiets lukt zou het al fantastisch zijn. Goede informatie is nodig en vooral hopen we dat we al vanaf het begin worden betrokken bij gemeentelijke gedachtevorming over energiebesparing en opwekking mett windmolens en zonnepanelen. Want als het teveel ‘van boven' komt, loop je het risico op een negatieve spiraal. Terwijl zowat iedereen wel beseft dat het anders moet en ook iedereen wel een steentje wil bijdragen. Dat is gewoon heel positief.”

Wind waait ook ’s nachts

"Maar het moet voor iedereen overzichtelijk zijn. Anders wordt energietransitie te groot en haken de mensen af in hun meedenken." Voor het bestuur van Heiloo Energie is het duidelijk dat je het met alleen zonnepanelen niet redt om het dorp van alle benodigde energie voor particulieren te voorzien. "Daarvoor hebben wij simpelweg te weinig dak in ons dorp. Dus je moet iets met een windmolen. En zonnepanelen in weides staan bij ons het laagst op de prioriteitenlijst. Eerst kijken naar andere mogelijkheden.” Over energie uit wind zegt het tweetal: "Nou ja, wind waait ook 's nachts en in de winter. Dus als je komt tot een locatie die voor iedereen past, dan schiet je al aardig wat op. Het is juist de combinatie van energie uit zonkracht ént wind die zo belangrijk is voor een goede balans in het electriciteitsnetwerk.” De vereniging is te volgen via www.heilooenergie.nl. Of ga eens langs in de winkel in 't Loo.