Jill Holterman (rechts) gaat naar Tokyo.
Jill Holterman (rechts) gaat naar Tokyo. (Foto: NN Runningteam)

Hardlooptenue in plaats van toga

Jill Holterman naar Olympische Spelen

REGIO - Jill Holterman gaf haar baan als advocaat op om zich volledig toe te leggen op haar hardloopcarrière. "Een hardlooptenue in plaats van een toga", grapt de in Egmond aan den Hoef wonende atleet. Voorlopig pakt de stap goed uit. 2 uur 28 minuten 30 seconden. Binnen die tijd moest Jill Holterman de marathon lopen. Dan zou ze zich kandideren voor deelname aan de Olympische Spelen in Tokyo.

Op Airport Twenthe liep ze onlangs 2 uur, 28 minuten en 18 seconden. Limiet gehaald, maar vooral een heel ruime verbetering van haar persoonlijke record, gelopen op haar eerste marathon in december in Valencia. “Verwacht is te gevaarlijk om te zeggen”, zegt ze heel realistisch. “Maar op basis van de trainingen was ik wel hoopvol.”

Het was in Enschede de NN Mision Marathon, in coronatijd mogelijk gemaakt voor Europese lopers die nog een poging wilden doen namens hun land de limiet te halen. Het was dus een parcours van rondles lopen op de betonnen landingsbanen. “Er liepen ook wat loopsters uit Kenya mee, om wedstrijdritme op te doen. Want wedstrijden zijn er in deze tijd nauwelijks. De kans is klein dat er nog iemand de limiet haalt, naast Andrea Deelstra en ikzelf. Er mogen drie Nederlandse loopsters meedoen. En ik heb ook nog de snelste Nederlandse tijd gelopen in deze periode.” De Egmondse krijgt nu alle ondersteuning van de Atletiekunie. Misschien komt er nog een trainingskamp of een hoogtestage. “Want de marathon wordt niet gelopen in Tokyo, maar in wintersportoord Sapporo. Minder warm dan Tokyo, maar toch.”

De kans dat haar eigen trainer mee kan is niet groot gezien alle coronabeperkingen. Waarschijnlijk gaat Jill er twee weken van te voren heen. De marathon is vrijdag 7 augustus om 07.00 uur 's morgens lokale tijd. Bij ons is het dan net middernacht, van 6 op 7 augustus. "Het is nog niet duidelijk of er publiek aan de kant mag staan. Sowieso zal het in deze situatie alleen Japans publiek zijn. Maar je loopt toch je eigen wedstrijd, vrouw tegen vrouw in een deelnemersveld van circa honderd loopsters. En hazen (voortrekkers) zijn in de wedstrijd niet toegestaan.” Jill is na het halen van de limiet nu weer begonnen met trainen in haar geliefde omgeving aan de kust en met het vaststellen van de juiste voorbereiding. Kijk verder op jillholterman.nl

Jill Holterman liep 2 uur, 28 minuten en 18 seconden. Ook een persoonlijk record.