Appelbloesem.
Appelbloesem. (Foto: aangeleverd)

Groen is gezond

Vorige week gaf ik al aan dat er een relatie bestaat tussen groen en gezondheid. Sinds meer dan 10 jaar doet Jolanda Maas, sociologe, onderzoek naar het belang van groen in relatie tot gezondheid. Uit haar onderzoek ‘Vitamine G’, afgerond in 2009, toonde ze al aan dat mensen met meer groen in hun woonomgeving zich gezonder voelen en minder vaak bij de huisarts komen met klachten als diabetes, depressie en coronaire hartziekten. Voor de luchtwegen kan groen een effect hebben, groen en met name bomen zuiveren de lucht voor ons. Ook in een kleine tuin kun je uitstekend wat heesters en een kleine boom kwijt. Des te beter je weet welke boom of heester geschikt is en je jaarrond mooi vindt hoe meer je ervan geniet. Wat vind je belangrijk het zomer of het winterbeeld? Of kies je juist voor een vroege bloei in het voorjaar en vind je de rest minder interessant?

Wat brengt een boom je nog meer?

Dat kan veel zijn, vogels kunnen erin nestelen en zingen voor je. Als het erg warm is helpen bomen mee met de verkoeling. Zowel met hun directe schaduw als met de verdamping. Ze bieden voedsel en schuilplaats voor heel veel insecten en leveren zo een bijdrage aan onze voedselvoorziening. Ook struiken bieden deze voordelen

Eetbaar groen

Je kunt ook kiezen voor eetbaar groen. Het leuke van eetbaar groen is extra groot als er kinderen in je tuin zijn. De samenhang met gezondheid en het belang van groen kun je haast niet makkelijker brengen. Aardbeitjes zijn in deze tijd erg leuk, en die gaan echt meer dan alleen dit jaar mee, daar heb je volgend jaar ook lol van. Je kunt ook denken aan een aalbessenstruik. Mooi fris groen in de lente, bessen in de zomer. Houd je niet van de zure bes dan kun je er eenvoudig jam van maken. Of het wordt een lekker hapje voor de vogels, ook nuttig. Ga je op zoek naar een boom of struik voor je tuin? Verdiep je dan eerst in wat je belangrijk vindt en zoek daar de passende struik of boom bij.

Vaak kiezen oude en nieuwe bewoners voor het leeghalen van een tuin en het betegelen. Over deze vergrijzing gaat het volgende week.

Viridis