Afbeelding

Van aderlating tot vaccinatie

Geruime tijd waren uit veiligheidsoverwegingen veel activiteiten van de HVA  geschrapt. Gelukkig zijn de wandelingen inmiddels weer opgestart. Helaas is het gezellig aansluiten bij een grote groep deelnemers nog niet toegestaan. Het zou uw gezondheid en die van de gidsen kunnen schaden. En juist de zorg omtrent gezondheid is het thema van de wandeling van zondag a.s. Wie het gelukt is een plaatsje te bemachtigen zal kennis opdoen aangaande de gezondheidszorg in Alkmaar van toen en nu.

Door slechte hygiƫnische omstandigheden kregen ziektes vrij baan. Ziekte werd beschouwd als een verstoring tussen de vier lichaamssappen bloed, slijm, gele en zwarte gal. Als huis, tuin en tovermiddelen als kruiderij, boetedoening en gebed niet hielpen zocht de zieke zijn toevlucht tot de barbier of chirurgijn voor een aderlating in de hoop dat kwade stoffen het lijf zouden verlaten. Chirurgijns waren vaak barbiers die een examen hadden afgelegd om medische handelingen te verrichten, zoals trekken van tanden, wondverzorging en aderlating. Je moet er toch niet aan denken dat de huidige kapper niet alleen met een klantvriendelijk praatje je kapsel in het fatsoen brengt, maar ook een poging waagt een gaatje te vullen.

In de 18e eeuw ging de nationale overheid zich met de volksgezondheid bemoeien. Eisen waaraan artsen, chirurgijns, vroedvrouwen en apothekers moesten voldoen werden nauwkeurig vastgelegd. Uit die tijd stamt ook de gratis pokkenvaccinatie en het bijbehorende pokkenbriefje. De geschiedenis herhaalt zich. Alleen heet het pokkenbriefje nu CoronaCheck-app. Mocht u willen niezen om het weekend mooi wandelweer af te dwingen, vergeet niet daarvoor uw elleboog te gebruiken.

Ans Hagenbeek, HVA