Van Wieringen ontvangt zijn onderscheiding uit handen van zijn echtgenote namens burgemeester Anja Schouten.
Van Wieringen ontvangt zijn onderscheiding uit handen van zijn echtgenote namens burgemeester Anja Schouten. (Foto: JJFoto)

Frits van Wieringen benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau

ALKMAAR/AKERSLOOT - Frits van Wieringen is woensdag 8 september benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Anja Schouten verraste hem tijdens zijn afscheidsreceptie in het Van der Valk Hotel in Akersloot. Aan zijn partner de eer om de onderscheiding op te spelden.

Van Wieringen is sinds november vorig jaar met vervroegd pensioen. Vanwege de coronamaatregelen werd zijn afscheidsreceptie uitgesteld tot nu. Tijdens zijn carrière heeft hij altijd zijn stem laten horen. Vanaf 1976 was hij kaderlid van de FNV. Vanuit die rol was hij het eerste aanspreekpunt voor collega’s bij vragen over werk en inkomen en behartigde hij hun belangen. In 1999 stapte hij over van DSM naar Hoogovens IJmuiden, nu Tata Steel. Daar werd hij in 2000 benoemd tot voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) en de Europese Ondernemingsraad (EOR). In 2006 werd hij bestuurslid van de Stichting MultiNationale Ondernemingsraad Overleggen. Vanaf 2003 was hij al in de oprichtingsfase bij deze stichting betrokken.

Werkgevers en werknemers

Zowel in Nederland als internationaal staat de heer Van Wieringen hoog aangeschreven. Hij was altijd een volwaardige gesprekspartner, die vasthield aan een duidelijke lijn. Hij kon schakelen op allerlei niveau's, begreep de verschillende culturen en hield de belangen van zowel werkgever als werknemer in het oog. De heer Van Wieringen leverde ook een bijdrage aan het behoud van de werkgelegenheid en het voortbestaan van Tata Steel in Nederland. Dit leverde hem met de Centrale Ondernemersraad van Tata Steel in 2019 ook al de 3D-Award op. Een prijs die staat voor Dialoog, Duurzaamheid en Diversiteit.