Streekdrachten staan centraal bij Museum In ’t Houten Huis.
Streekdrachten staan centraal bij Museum In ’t Houten Huis. (Foto: aangeleverd)

Streekdrachten van vissers en kooplieden

DE RIJP - Museum In ’t Houten Huis heeft een tentoonstelling over diverse Noord-Hollandse streekdrachten opgezet. Op geheel eigentijdse wijze worden streekdrachten en kledingstukken van vissers, agrariërs en kooplieden gepresenteerd. Burgemeester Anja Schouten opent de tentoonstelling. 

Het uitgangspunt was een in 1556 op hout geschilderd portretje van een Grafter Vrouw, uit een serie portretten van Noord-Hollandse vrouwen. Haar kleding is gedetailleerd vervaardigd door Aaf Steur uit Volendam, waardoor deze dracht toonbaar is geworden. Naast originele kleding uit de 18e eeuw, zijn op deze tentoonstelling moderne ontwerpen geïnspireerd op streekdracht te zien. De tentoonstelling krijgt verdieping door schilderijen van bekende kunstenaars zoals Willy Sluiter en de Zaanse schilder Willem Jansen. Portretten van markante schilders van de Volendamse schilderscultuur brengen de sfeer van het beroemde hotel Spaander tot leven. Diverse musea en particuliere verzamelaars verleenden medewerking. 

De tentoonstelling loopt van dinsdag 12 oktober tot en met 24 april in Museum In 't Houten Huis in De Rijp. Meer informatie via www.houtenhuis.nl.