Fitter de operatie in bij Noordwest

ALKMAAR - Het onderzoeksprogramma Fit4surgeryTV is van start gegaan bij Noordwest. Met Fit4SurgeryTV onderzoekt Noordwest Ziekenhuisgroep het effect van prehabilitatie. 

In de eerste helft van dit jaar hebben vijftig patiënten deelgenomen aan de pilot van dit prehabilitatie-programma. Het programma richt zich op verbetering van de conditie voorafgaand aan een operatie. Patiënten zijn erg tevreden met het programma en zien verschil. Zo konden sommigen na vier weken training weer traplopen, wat zij eerder niet meer konden. Voor het vervolg van het onderzoek gebruikt Noordwest de app Fit4surgeryTV.

Een diëtist maakt voor de patiënten een voedingsplan op maat. Daarnaast werken de patiënten onder begeleiding van een oncologie-fysiotherapeut aan de lichamelijke conditie en kracht. Belangrijk is om dagelijks minimaal een uur te bewegen, maar ook om daarnaast voldoende rust te nemen. Een operatie kan spannend zijn, en de diagnose kanker is voor sommige patiënten erg confronterend. Daarom is er ook aandacht voor psychische klachten. Waar nodig, krijgt de patiënt ondersteuning van een psycholoog of medisch maatschappelijk werker. Patiënten, die roken, krijgen een stopprogramma aangeboden.

Onderzoekfase

Het onderzoeksprogramma wordt uitgevoerd bij patiënten vanaf 70 jaar met darmkanker. De behandeld arts bepaalt of een patiënt mee kan doen aan het onderzoek. Het onderzoek is onderdeel van een landelijk onderzoek naar de effecten van prehabilitatie. Doel is om het in de toekomst aan te bieden aan iedere oncologiepatiënt, die geopereerd gaat worden.