Tips voor een biodiverse tuin

Een biodiverse tuin is goed voor mens en milieu. Biodivers betekent ‘rijk aan natuur’. Een groene tuin waar insecten zoals vlinders en bijen zich thuisvoelen, evenals planten. Alle kleine beetjes helpen. Wij geven tips!

Alle kleine beetjes helpen

Een groenere wereld begint niet zozeer bij grote bedrijven; ook als particulier kun je gerichte stappen zetten om de duurzaamheid van jouw huis en tuin te vergroten. Wanneer de tuin volstaat met tegels kan er gemakkelijk wateroverlast ontstaan. Daarom geldt: maak ruimte voor bloemen en planten. Hoe meer ruimte, hoe beter! Vervang ongeveer veertig procent van de tegels in de tuin voor aarde. Laat daarnaast chemische beschermingsmiddelen staan. Dit is niet alleen dodelijk voor insecten, maar ook schadelijk voor de natuur. 

Vijver

Je kunt de biodiversiteit ook vergroten door een vijver of kleine drinkschaal met water in de tuin te plaatsen. Een vijver is dé bron voor meer leven in de tuin. De vogels zullen je dankbaar zijn! Op zoek naar duurzame planten voor jouw tuin? Kies voor inheemse planten met veel nectar. Hier komen vlinders en bijen op af. Ook belangrijk: gooi dood hout niet weg, maar verzamel dit op een stapel. Zo'n plek trekt ook veel dierenleven aan. 


Niet alleen insecten, maar ook vogeltjes en egels. Let er wel op dat dit hout puur is, zonder verf of bewerkingen. Handig: maak van het afvalmateriaal in de tuin je eigen compost. 

Hierdoor heb je geen overblijfselen meer. Bladeren in de herfst kun je het beste laten liggen; hier verschuilen egeltjes zich graag.