Carol Korringa.
Carol Korringa. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Welke puien vallen in de prijzen?

Vervolg voorpagina


Het zou een ondiep stuk water zijn, wat toch een beetje als nep overkomt. Liever dit."

Gapend gat

Korringa is bijzonder spreken over de invulling van een gapend 'gat' in het straatbeeld. Zo werd een parkeerterreintje aan de Koningsweg opgevuld met moderne nieuwbouw. Ook iets waar de voorzitter enthousiast van wordt. "We zijn voorstander van eigentijds bouwen. Bouw iets met eigentijdse materialen, juist ook als uitbreiding van een historisch pand. Het contrast kan juist heel aansprekend zijn. Het moet passen, daar gaat het om. Panden of plekken die écht aangepakt moeten worden, krijgen van ons de zogenaamde gele kaart. Als aansporing voor de eigenaar om zijn pand op te knappen. Dan is het mooi te zien dat het ook daadwerkelijk aangepakt wordt."

Hoogte

Dat de stad steeds nadrukkelijker inzet op hoogbouw, ziet de vereniging met lede ogen aan. "Wanneer een pand wordt vervangen door nieuwbouw, gaat er vaak een verdieping bovenop. Ook op kleine percelen. De grenzen van bestemmingsplannen worden opgezocht. Het mag zo hoog, dus doen ze dat." Wat ook hoog wordt, zijn de woontorens rondom de Ringersfabriek. "Laat ik voorop stellen dat de fabriek straks prachtig wordt, daar twijfel ik niet aan. Het plein ervoor is ook mooi geworden. De torens eromheen... ik houd mijn hart vast. Ik vind het niet echt Alkmaars; het had overal kunnen staan. Bovendien raken de verhoudingen zoek. Als je zo hoogt woont, heb je een prachtig uitzicht maar helemaal geen contact met de straat."

Prijsuitreiking

De Puienprijscommissie van de HVA gaat tijdens de Puienprijsavond op woensdag 17 november dieper in op de selectie van de nominaties en maakt de prijswinnaars bekend. De bijeenkomst begint om 20.00 uur en vindt plaats in Wijkcentrum Overdie aan Van Maerlantstraat 8. Eigenaren, exploitanten en architecten van de genomineerde panden krijgen een uitnodiging. Belangstellenden zijn van harte welkom. Toegang is gratis. 


Stemmen op de publieksprijs kan via www.hvalkmaar.nl.