Afbeelding
((Foto: aangeleverd))

Column Viridis: ‘De winter is begonnen’

Algemeen

Terwijl de winterse temperaturen hun intrede doen mijmer ik over het volgende seizoen in de tuin. Over mijn volkstuin bijvoorbeeld die wil ik wat anders gaan beheren. Ik houd van spitten maar dat is niet zo goed voor de grond. Ondiep omwerken is beter omdat het minder het bodemleven verstoord. Ook het vocht wordt beter gereguleerd.

Daarnaast misschien toch wat meer mijn planten bij elkaar zetten. Ze zaaien zich uit en dat is prima, graag zelfs. Maar overal en alles door elkaar dat maakt het lastig beheersbaar. Dus stel ik me voor om meer te groeperen voor het overzicht. In zomer en najaar met het blad aan de bomen is er veel minder licht, ook daar wil ik beter rekening mee houden. Er moet dus steeds een keuze gemaakt worden wat de beste plaats verdient, lastig vind ik dat. Bij de traditionele manier van volks tuinieren werk je met rechte overzichtelijke rijtjes. Heel handig, maar dat vind ik eigenlijk te saai. Ook verafschuw ik onbedekte grond in de winter. Het is zo zonde. Op zandgrond spoelen waardevolle voedingsstoffen uit en kleigrond slempt compleet dicht. Dan ontstaat er zuurstofgebrek in je bodem, ook ongewenst. Dus lekker plantenresten laten liggen en bladeren over je grond verdelen. Daarin kunnen dan ook micro-organismen en insecten overwinteren en dat helpt biodiversiteit heel goed.

Wil jij in je buurt ook meer vergroenen dan kun je samen met enkele buurtbewoners daarvoor een plan maken. Denk daarbij aan een plantsoen wat een opknapbeurt zou kunnen gebruiken. Misschien is er een strook gras die je in overleg met de gemeente wat biodiverser zou kunnen maken. Dan wordt er minder gemaaid, het oogt misschien wat rommeliger maar is wel goed voor de natuur. Gemeenten staan daar best voor open voor mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Soms is het handig om met een groepje buurtbewoners af te spreken dat je een stuk groen zelf wilt beheren. Voor de gemeente is de continuïteit dan belangrijk. Het is wel een voorwaarde dat de afspraken over het beheer stroken met de (on) mogelijkheden van het groenbeheer. Maar waarom zou je dat willen eigenlijk? Je hebt toch al genoeg te doen? Interessante vraag die jij alleen zelf kunt beantwoorden. Maar de feiten spreken wel voor zich. Tijdens het buiten zijn en werken ben je bezig met conditie opbouwen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het welzijn toeneemt in een groene omgeving. Vandalisme neemt af. Ook kun jij je misschien wel voor stellen dat het verbinding in je buurt bevordert. Wil jij dat je buurt groener en biodiverser wordt? Je kunt dan contact zoeken met de tuinvereniging Groei & Bloei en samen een plan maken. Daar is al kennis van tuinieren en van planten. Zij houden zich al een paar jaar bezig met vergroenen van tuinen en buurten. Via de website midden-kennemerland.groei kun je contact opnemen.

Tot volgende week.

Viridis